ORDENANCES MUNICIPALS
Crònica 08/09/2011

Barcelona multa un 20% més l'incivisme al carrer

Barcelona ha començat a posar setge a la imatge clàssica dels llauners a la via pública, als pixaners de festa major i als que fan soroll. Segons les primeres dades de l'estiu, les denúncies han atenuat la pràctica.

Albert Balanzà
3 min
Barcelona multa un 20% més l'incivisme al carrer

Barcelona.L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es va passar bona part de la precampanya i de la campanya que el va dur a conquerir l'ajuntament prometent que seria inflexible amb l'incivisme al carrer i ahir el seu home fort en matèria de seguretat, el primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, va presentar les primeres dades que justifiquen que s'ha passat de les paraules als fets. L'estiu, el període de l'any que registra una activitat més intensa en l'ús de l'espai públic entre turistes i festes majors, ha estat el banc de proves d'un nou model d'organització policial que ha servit per fer augmentar en una mitjana d'un 20% les denúncies per incompliment de l'ordenança de civisme.

Els aspectes més cridaners de les dades que ahir va donar a conèixer l'Ajuntament de Barcelona es refereixen lògicament a les denúncies sobre la venda ambulant (+16%), al consum d'alcohol a la via pública (+17,8%), a la mala pràctica de pixar al carrer (+20,6%) i a altres conductes incíviques com fer soroll (+23,9%). Tots aquests aspectes estan penalitzats amb una reglamentació específica dins de l'ordenança municipal de civisme i han estat l'objectiu número 1 de les patrulles de la Guàrdia Urbana des que el nou equip de govern va canviar Xavier Vilaró per Evelio Vázquez com a cap de la Guàrdia Urbana i va designar com a nou gerent de seguretat l'exsecretari de Seguretat del departament d'Interior, Joan Delort. El patrullatge conjunt de la Urbana amb els Mossos d'Esquadra, les primeres proves pilot del qual es remunten a l'any 2003, s'ha saldat amb èxit en la posada de llarg oficial d'abans de l'estiu i es mantindrà almenys fins al 30 de setembre, durant les festes de la Mercè i en els propers grans esdeveniments. Les 199 dotacions mixtes que s'han activat, amb un agent de cada cos, han fet un total de 15 detencions.

S'han obtingut aquests resultats sobretot arran del desplegament de 210 nous agents per als deu dispositius específics de seguretat a punts com les Rambles, el Parc Güell, les places de Gràcia i les Fonts de Montjuïc, i per als serveis especials en festes majors i festivals. La temporada d'estiu també ha significat una afluència rècord de turistes a la ciutat, de manera que en només dos mesos s'han acollit 1,6 milions de visitants (+16,5%).

Puig i les xapes del museu

Com ja va succeir abans de l'estiu (i no passava abans), el principal avalador d'aquests resultats policials a nivell municipal va ser ahir el conseller d'Interior, Felip Puig, que va proclamar que amb Trias "s'ha acabat la permissivitat amb certes conductes incíviques a Barcelona" i en el mateix sac el titular de seguretat del Govern hi ha posat l'episodi, avançat per La Vanguardia , de les xapes que es venien a la llibreria del Museu d'Història. Després que s'hagi obert un expedient informatiu als responsables de l'establiment per donar cobertura comercial a uns productes que vinculen la imatge de Barcelona a la prostitució, a la venda il·legal i a la violència policial, Puig es va posar al costat del tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, a l'hora de fer retirar les xapes perquè "no és la imatge que s'ha de projectar de la ciutat des d'un equipament municipal". Per Puig, la retirada dels pins és el símbol d'un final de cicle en què "hi ha hagut permissivitat amb la ruptura de valors, la transgressió i el foment de l'incivisme". Tot això va fer que, segons Felip Puig, la ciutat es convertís fins al mandat anterior en capital del turisme nudista, el grafiti i el top manta .

stats