PROTECCIÓ DE DADES
Crònica 02/06/2011

Barcelona no podrà fitxar Ni prostitutes ni clients

L'Agència de Protecció de Dades ha expedientat l'Ajuntament de Barcelona per identificar prostitutes i clients en el moment d'aplicar l'ordenança municipal. El dret a la intimitat va primer.

Maria Ortega
2 min
Un agent de la Guàrdia Urbana identifica una prostituta al Raval de Barcelona.

Barcelona.Que la Guàrdia Urbana de Barcelona prengui nota, en el moment de tramitar les denúncies, d'informacions com ara el nom i cognoms, el número de DNI i l'adreça a prostitutes i clients sorpresos en la negociació de serveis sexuals -que després de l'avís persisteixen en la seva activitat, tal com recull la polèmica ordenança de convivència- entra en contradicció directa amb la llei que protegeix les dades personals de la població, ja que dóna informació de la seva tendència o hàbits sexuals. Així ho ha considerat l'Agència Catalana de Protecció de Dades, que ha iniciat un procés sancionador contra l'Ajuntament de Barcelona per excedir-se en les seves funcions.

La manera d'abordar la prostitució en l'espai públic és, sens dubte, delicada, sobretot si es té en compte que les ordenances municipals que s'hi refereixen entren en clara competència amb una norma de rang superior: la llei de protecció de dades de caràcter personal, que estipula que aquelles informacions que facin "referència a origen racial, a la salut i a la vida sexual" només poden ser recollides o tractades quan ho determini, per raons d'interès general, una llei o quan es tingui el consentiment explícit de l'afectat. Dos requisits que, òbviament, no es donen en el cas de les persones que els agents sorprenen oferint i demanant serveis sexuals a canvi de diners, i que hi persisteixen després de l'avís verbal.

El document emès per l'Agència de Protecció de Dades resol que el consistori barceloní ha comès una infracció molt greu i li requereix que cessi i corregeixi els efectes d'aquesta actuació. També es considera la possibilitat que les persones afectades puguin demanar la cancel·lació de la seva entrada en els fitxers.

Des de l'Ajuntament de Barcelona, però, no entenen la sanció. Els serveis jurídics argumenten que prendre nota de les dades bàsiques de la persona és "imprescindible" per cursar la denúncia i ja treballen en un recurs per intentar deixar sense efecte el procés sancionador.

Informació compromesa

Fonts de l'Ajuntament expliquen, en aquests sentit, que no és comparable demanar informació de caràcter pràctic per deixar constància de les persones que incorren en situacions prohibides per l'ordenança a interessar-se, per exemple, per les tendències sexuals. Un argument que l'Agència Catalana de Protecció de Dades respon en el seu document -amb data de 18 de maig- argumentant que aquesta informació pertany a l'àmbit privat perquè "permet inferir clarament que una persona realitza pràctiques sexuals a canvi de diners (o bé les paga)".

De fet, una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a propòsit d'un recurs interposat per l'Ajuntament a un expedient similar el 2006, ja recollia que aquesta informació "permet valorar la personalitat de les persones afectades".

stats