ATENCIÓ A LES ADDICCIONS, MÉS ENLLÀ DE CIUTAT VELLA
Crònica 28/12/2010

Barcelona prepara l'obertura de tres sales de venipunció

El primer pas va ser la integració del tractament de les addiccions a la xarxa de salut mental. Ara el segon és treure l'estigma de Ciutat Vella i generalitzar les sales de venipunció en punts com Sarrià o Sants.

Maria Ortega
2 min
Barcelona, CAS

BarcelonaObrir sales on hi hagi demanda, reduir la pressió sobre Ciutat Vella i posar fi a l'estigmatització dels pacients són els tres objectius fonamentals del pla operatiu d'integració de les addiccions a la xarxa sanitària que impulsen l'Ajuntament de Barcelona i la conselleria de Salut amb l'horitzó del 2014. Els primers passos ja comencen a ser visibles i la novetat és que els centres d'atenció i seguiment (CAS) dels barris de Sants, Sarrià- Sant Gervasi i Sant Andreu ja estan adaptant les instal·lacions per ampliar els serveis.

Aviat aquests barris, lluny del tradicional focus d'actuació de Ciutat Vella, disposaran d'un espai d'una o dues places per utilitzar com a sala de venipunció i garantir que els toxicòmans poden consumir en condicions higièniques sense risc de contagis i d'abandonament de xeringues al carrer.

Tot i això, que s'hi estiguin fent les obres no implica que de manera immediata aquests barris passin a augmentar la quantitat de sales d'aquest tipus de la ciutat, perquè el timing el marca el Consorci Sanitari de Barcelona i se cenyeix, a l'hora de prendre decisions com aquesta, a la situació de la zona. El criteri és obrir els espais a mesura que hi hagi una demanda a satisfer i, ara mateix, no hi ha data per a cap sala nova. De fet, les dades de l'Agència de Salut Pública de Barcelona evidencien que aquest últim any hi ha hagut un descens notori dels usuaris de les narcosales barcelonines. Si el primer semestre del 2009 ens situàvem en 760 usuaris al mes en el conjunt de les sales, enguany aquesta xifra s'ha situat al voltant dels 630 usuaris al mes.

De moment, doncs, l'estendard del consum de drogues controlat a Barcelona el seguirà mantenint, sobretot, la sala Baluard, a les Drassanes, que és la que atén un nombre més destacat de persones -de mitjana, 189 usuaris cada dia-, però també el SAPS Pere Camps, el centre de l'Hospital de la Vall d'Hebron i la unitat mòbil de la Zona Franca, a l'espera que es doni el vistiplau per a l'entrada en funcionament de les noves instal·lacions. En una segona tongada també s'arribarà a Gràcia, a l'Eixample i a les Corts. Sempre en instal·lacions de centres de salut mental, com ara el parc sanitari Pere Virgili de Vallcarca.

En el marc d'aquest nou impuls a l'atenció a les addiccions a Barcelona, també s'han incrementat els serveis que ofereix la sala Baluard, que ja compta amb atenció psiquiàtrica -més farmacològica per a persones enganxades a l'heroïna i més psicològica per a cocaïnòmans- i l'obertura, des de l'1 de desembre, d'un nou centre d'atenció i seguiment (CAS) a Sant Martí, al centre Fòrum d'atenció a la salut mental.

stats