Crònica 05/05/2011

"Barcelona s'està esquerdant"

Sumes i restes Aquest cop el PP es presenta a Barcelona amb les enquestes més a favor que mai, però amb la incògnita habitual de saber si els seus regidors serviran per sumar, tot i que en teoria el possible canvi de govern els podria afavorir

Toni Soler
3 min

El candidat del PP de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, és la tercera vegada que es presenta, va ser per primer cop regidor el 1987 -amb un intermedi al Parlament- i és un dels veterans de l'Ajuntament.

Vint-i-quatre anys és un temps més que suficient per cansar-se'n?

És temps més que suficient per desitjar més que mai el teu objectiu, que és treballar per a la teva ciutat. Per això, PP pot significar Pacient i Perseverant.

PP vol dir això?

Pot voler dir moltes coses: Persona Pràctica; Petit Problema, en el sentit de solucionar-los; Persona Previsible, perquè tothom sap el que penses en cada moment...

Si aquesta vegada no governa, no es plantejarà un destí més agraït, a Madrid, per exemple?

No em plantejo res. El meu únic compromís i pensament és amb Barcelona, i el PP ara serà clau per decidir prioritats.

Creu que es beneficiarà de l'onada del PP a Espanya? Farà venir Rajoy a la campanya?

Tot influirà en aquesta campanya, i sí, faré venir Rajoy, de la mateixa manera que Mas anirà per tot Catalunya amb CiU. També vindran Ruiz Gallardón o Núñez Feijóo perquè ens expliquin polítiques que estem aplicant amb èxit en altres llocs.

Hereu diu que Gallardón no és model per l'elevat deute de Madrid.

Hereu s'ha equivocat d'Alberto i les situacions no són comparables. Jo podria recordar que fins aquest mandat aquí hem pagat 60 milions d'euros de deute olímpic i Madrid ha hagut de sufragar la M-30 o la candidatura olímpica. Jo no em compararé amb Madrid.

Hi ha prou diners per tenir una seguretat i uns serveis socials eficients alhora?

Hereu s'ha gastat 87 milions en publicitat i no s'ha gastat tant per lluitar contra la pobresa. Es pot gastar més en polítiques socials i en seguretat. Es pot retallar en propaganda, en informes, millorant la gestió, millorant la fiscalitat, amb privatització de serveis...

Quins serveis s'han de privatitzar?

En l'àmbit del transport encara tenim marge, i obriria la porta als emprenedors en gestió actualment pública de serveis per a gent gran o per a educació primària.

Per què l'he de votar a vostè si algunes coses que diu ja les farà Trias?

Perquè el Fernández no enganya.

Trias enganya?

Jo governaré sense ingredients del tripartit i Trias vol pactar amb tots.

I vostès només amb Trias, tot i que vostè el pinta com un independentista que vota en la consulta del 10-A?

El govern de Barcelona es farà sota una premissa que no tindrà res a veure amb la independència, sinó amb polítiques socials, amb la idea de ciutat d'emprenedors i amb control de la immigració.

Vostè diu que el model de ciutat "està pensat per als de fora i no per als de casa". Parla d'immigració?

Parlo de turisme, però també d'immigració. Els problemes dels barris s'han agreujat, la ciutat s'està esquerdant. Fa anys que defenso que la policia ha d'accedir al padró i ara surt Vic. Vaig reclamar regular el burca com a punta d'iceberg...

Vostè parteix de la base que els immigrants incompleixen les lleis?

La majoria compleixen les lleis, però no es pot silenciar el fet que dos de cada tres detinguts són estrangers i que en deu anys els presos estrangers han passat de ser un 30% a un 50% del total.

El PP prefereix la immigració llatinoamericana que una altra?

No, però té lògica: llengua, arrels... Aquestes qüestions afavoreixen la integració. És més fàcil integrar la immigració hispana.

Digui'm una ciutat -que no sigui Barcelona- que li agradi com a model.

Nova York, per oberta, per cosmopolita... I per les polítiques de seguretat com les que va aplicar Giuliani. París, per la cultura. Oviedo, per la gestió de l'espai públic...

Barcelona ha de seguir rebent turisme, i més amb la crisi.

Mai renunciarem als turistes, però han de ser millors. Sense renunciar al guiri de xancletes i samarreta de xarxa, cal més turisme familiar.

Un racó de Barcelona.

La plaça Sant Felip Neri.

stats