EL DEBAT SOBRE L'ÚS DE L'ESPAI PÚBLIC
Crònica 04/01/2011

Barcelona ultraregula les estàtues humanes de la Rambla

Les estàtues humanes de la Rambla de Barcelona, un dels símbols del gran passeig des dels anys vuitanta, se sotmetran enguany a una forta regulació per part de l'Ajuntament de Barcelona.

Albert Balanzà
2 min
Interdepartamental, Comerciants

BarcelonaLa festa i l'espontaneïtat amb què havien proliferat les estàtues humanes de la Rambla, des dels temps de l'inoblidable faquir o de l'home de llauna que estripava el vestuari fins a la invasió actual de figurants d'origen romanès, s'ha acabat. Ja ho sabien els seus practicants des de l'octubre del 2009, quan el districte de Ciutat Vella va anunciar que regularia l'última activitat lliure del turístic passeig.

No obstant això, la mesura, que ha arribat un any tard i que ha comptat amb les tasques prèvies de la Taula Tècnica Interdepartamental, amb l'associació d'Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla, s'ha concretat en un pla escrupulós que fila molt prim en les característiques que hauran de complir els aspirants a la trentena de llocs (en dos torns de quinze) que es fixaran entre el carrer Bonsuccés i la plaça de l'Arc del Teatre. El Butlletí Oficial de la Província en va donar tots els detalls dimecres passat.

Entre el 3 i el 20 de gener els aspirants a estàtua humana de la Rambla hauran de presentar una instància al districte de Ciutat Vella amb una fotografia de la proposta d'estàtua, amb el vestuari i el maquillatge que s'exhibiran, el currículum, la formació i l'experiència relacionada amb l'activitat i no tenir deutes amb la hisenda municipal.

Però no acaben aquí els requisits a l'hora d'atorgar el carnet d'estàtua. L'espai de la peanya haurà de ser de 0,70 per 0,70 metres i l'alçada no podrà superar els 40 centímetres, mentre que l'alçada màxima del muntatge no podrà superar els dos metres. Els dos torns també tindran horaris exactes: de 10 a 16 i de 16 a 22 hores. A cada persona li correspondrà de manera alternativa un mes torn de matí i el mes següent torn de tarda. Ningú es podrà moure del lloc adjudicat.

Vestuari i actitud

La prova més evident que els responsables municipals i veïnals no han volgut deixar res a l'atzar és l'apartat que especifica que el vestuari i el maquillatge seran de fabricació pròpia i que no es podran fer servir màscares ni propostes ofensives de vestuari. Sobretot pensant en les grans estructures que últimament es podien veure sobre els vestits, la reglamentació detalla que l'element complementari no podrà sobrepassar el límit de la superfície permesa. Tampoc es podran pressionar els vianants demanant-los diners ni utilitzar músiques i ni tan sols xiular. Els objectes personals es deixaran a l'interior de la peanya i no es podrà menjar en l'espai assignat. També es preveuen sancions per incivisme.

stats