FINANCES
Crònica 31/05/2011

Barclays vol comprar caixes d'estalvis

La divisió espanyola de Barclays, causant de la major part de les pèrdues de l'entitat a Europa, vol comprar una o més caixes. Per reforçar la seva estratègia, el banc ha fitxat Pedro Solbes com a assessor.

àlex Font Manté
1 min
Pedro Solbes, exministre i vicepresident, ofereix ara els seus consells  a companyies energètiques i entitats financeres.

BARCELONA.El banc Barclays està interessat a comprar una o més caixes d'estalvis, però amb una condició: el banc britànic vol que el govern espanyol l'ajudi en cas que, després de comprar una entitat, apareguin pèrdues que fins ara s'havien amagat. Per dissenyar la seva estratègia, Barclays ha fitxat l'exministre d'Economia Pedro Solbes com a conseller de la seva filial espanyola i assessor per a tot el seu negoci europeu.

The Sunday Times avançava aquest cap de setmana que Bob Diamond, conseller delegat de Barclays, va viatjar fins a Madrid dimarts passat per reunir-se amb José Luis Rodríguez Zapatero. Diamond va demanar al president espanyol "garanties" per comprar alguna de les caixes en problemes. La resposta de Zapatero és una incògnita, però Barclays creu que la crisi de les caixes d'estalvis li pot servir per guanyar pes en el cada vegada més concentrat sistema financer espanyol.

Problemes a Espanya

Barclays, un dels quatre grans bancs del Regne Unit, té problemes en la seva divisió espanyola. La filial acomiadarà un de cada cinc treballadors (700 persones) i reduirà el seu nombre d'oficines en la mateixa proporció. El banc va perdre uns 215 milions d'euros a Europa durant el primer trimestre de l'any. Segons ha explicat la mateixa entitat, la major part d'aquestes pèrdues van ser responsabilitat de la filial espanyola.

Aquests resultats van despertar els rumors sobre una possible retirada del mercat espanyol. Però els últims moviments a l'entitat sembla que indiquen que Barclays no només vol quedar-se sinó que vol aprofitar la debilitat d'altres entitats per guanyar pes. Al febrer, l'entitat va contractar Jaime Echegoyen com a conseller delegat d'Espanya. Echegoyen provenia de Bankinter, on feia vuit anys que havia ocupat el mateix càrrec.

stats