CONGRÉS DEL MÒBIL OPORTUNITATS DE FUTUR
Crònica 28/02/2012

Batalla per arbitrar la telefonia mòbil

Els responsables de convertir Barcelona en capital mundial del mòbil aposten ara per acollir un òrgan d'arbitratge internacional del sector. De moment, la ciutat té assegurat el Mobile World Center.

Beatriz Arias
2 min
Batalla per arbitrar  La telefonia mòbil

BARCELONA.Barcelona ja és oficialment la capital mundial de la telefonia mòbil, una decisió que farà que fins al 2018 la ciutat es converteixi en pol d'innovació i centre de decisió d'aquest sector. Però l'ambició dels impulsors del projecte va més enllà. Ahir, durant l'acte de presentació de la capitalitat de la ciutat, es va saber que Barcelona aspira ara a acollir la seu d'un òrgan de regulació internacional en matèria de telecomunicacions i telefonia mòbil. Es tractarà d'un centre on es podran resoldre litigis entre companyies o entitats per la via arbitral, format per experts independents. La idea és que l'organisme també pugui tenir capacitat d'influir en les diferents normatives que regeixen el sector per estandarditzar-les.

Aquest anunci arriba pocs dies després que el govern espanyol donés llum verda a la unificació dels set organismes reguladors en una única Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, i que comportarà probablement la pèrdua de la seu barcelonina de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions. El director general de Fira de Barcelona, Agustí Cordón, reconeixia ahir que la decisió del govern espanyol ara podria afectar el projecte.

De moment, el que Barcelona té assegurat en el marc de la Mobile World Capital és la seu del Mobile World Center, un dels quatre pilars en què es fonamenta el projecte. Tot apunta que aquest centre s'ubicarà a l'edifici que Telefónica té a la plaça Catalunya de Barcelona, on ja disposa d'una gran botiga del seu segment de telefonia mòbil, Movistar. Fonts de l'operadora de telefonia han confirmat la realització d'aquesta oferta als representants del projecte, però han explicat que la decisió sobre la ubicació encara no està tancada. El Mobile World Center serà un espai obert als ciutadans, on està previst que puguin conèixer de prop les últimes novetats tecnològiques de l'àmbit de la telefonia mòbil.

La capitalitat de Barcelona portarà també un altre centre, el Mobile World Hub, que estarà més orientat a les empreses. Tampoc s'ha confirmat la ubicació d'aquest organisme, malgrat que se sap que estarà situat al districte tecnològic del 22@. El Mobile World Hub portarà valor afegit a la ciutat amb la realització de projectes de tecnologies mòbils que s'aplicaran als processos industrials.

A aquests dos centres que sorgiran en el marc de la capitalitat barcelonina en matèria de tecnologies mòbils s'hi han d'afegir dos pilars més: el Mobile World Festival (una agenda cultural per animar als ciutadans a utilitzar aplicacions mòbils durant els esdeveniments) i el mateix Mobile World Congress, la fira que es continuarà fent anualment.

Es calcula que l'impacte econòmic que aconseguirà la Mobile World Capital des del 2012 fins al 2018 es mourà al voltant dels 3.500 milions d'euros. Uns 300 correspondran només al primer any, i provindran bàsicament del saló.

Injecció de moral

Una injecció de moral. Així es va referir ahir Artur Mas, president de la Generalitat, a l'elecció de Barcelona com a seu de la Mobile World Capital. Per a Mas, la decisió és una mostra de confiança en Catalunya i el resultat d'una feina conjunta entre les institucions i la societat civil, que va començar el 2006 amb la celebració del primer Mobile World Congress.

John Hoffman, conseller delegat del GSMA, va destacar la innovació i la creativitat de la ciutat com a peces claus per haver escollit Barcelona abans de donar oficialment el tret de sortida a la nova etapa de col·laboració amb la ciutat.

stats