BALCANS
Crònica 29/09/2011

Batalla campal a la regió sèrbia del nord de Kosovo

La majoria sèrbia del nord de Kosovo complica les negociacions entre Belgrad i Pristina. Diferents enfrontaments a prop de la frontera han obligat a desplegar una altra vegada tropes de l'OTAN a la zona.

Pol Guàrdia
2 min
Batalla campal a la regió sèrbia del nord de Kosovo

BelgradLes tensions a la frontera entre Sèrbia i Kosovo tornen a passar per un moment delicat. Les protestes dels serbis de la regió nord de Kosovo han desembocat en enfrontaments directes amb la KFOR (la missió de l'OTAN a Kosovo) en els últims dies. Les unitats militars enviades per les Nacions Unides, que es disposaven a ocupar un pas fronterer il·legal a Jarinje, haurien disparat amb foc real en resposta a l'atac d'un centenar de manifestants.

El resultat de l'enfrontament va ser ahir de 10 ferits. 6 civils, entre els quals un presentaria ferides produïdes per foc real, i 4 membres de la KFOR, un dels quals està en estat greu. Segons el portaveu de la mateixa KFOR, Kai Gudenoge, els soldats van passar al foc real després de rebre l'impacte d'un artefacte de fabricació casolana. "Els atacs a forces de la KFOR i l'EULEX -la missió de la UE- són inadmissibles", va declarar ahir Nicholas Hawton, portaveu d'EULEX.

L'oposició de la majoria sèrbia

L'alcalde de Leposavic -població de majoria sèrbia-, considerava ahir que l'incident "és només una demostració de força", tal com recollia el diari Blic ; segons Branko Nicolic, es tracta d'un intent "d'espantar" els civils perquè "abandonin" les barricades que ocupen la zona fronterera. Amb aquesta estratègia la societat civil de majoria sèrbia del nord de Kosovo pretén evadir el boicot de productes i mantenir els llaços comercials amb Belgrad.

Un altre alcalde de la zona es mostrava més contundent i assegurava que la gent "no ha de permetre que se la tanqui en guetos amb una frontera amb la mare pàtria", alhora que un membre del mateix consistori afegia que la KFOR "pot retirar tantes barricades com vulgui però les tornarem a construir. Ho podem fer indefinidament".

L'últim episodi crític a la regió es va viure al juliol, quan forces d'un cos especial de la policia kosovar van ocupar els passos fronterers de Jarinje i Brnjakper per aplicar i fer efectiu l'embargament comercial decretat per Pristina emulant el mateix que aplica Belgrad.

stats