Crònica 22/10/2011

Batasuna avisa que la fi d'ETA no tanca el conflicte

J.r.
2 min
Rufi Etxeberria, portaveu de l'esquerra abertzale, somrient ahir després de comparèixer.

Bilbao.L'esquerra abertzale va voler deixar ben clar ahir que no ha acabat res, sinó que tot comença ara, i que no volen perdre ni un minut en aquest procés. Envoltada del cerimonialisme habitual que utilitza en els moments transcendents, els dirigents de la il·legalitzada Batasuna Rufi Etxeberria i Maribi Ugarteburu van qualificar d'"històrica" la decisió d'ETA, que marcarà un abans i un després en la política basca. Ara bé, la fi del "cicle armat" no significa, per als abertzales, "el tancament" del problema. "Avui, igual que ahir, segueix havent-hi un conflicte de caràcter polític que requereix solucions polítiques, com s'ha constatat en les conclusions de la conferència internacional i com demana la majoria social d'aquest país", van alertar. Avui els firmants de l'acord de Gernika recorreran el centre de Bilbao en una marxa que es preveu multitudinària.

Els portaveus independentistes van emplaçar ahir directament els presidents del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i francès, Nicolas Sarkozy, a prendre bona nota dels moviments de fons perquè "sense dilacions" adoptin les "mesures que corresponguin".

Acompanyats d'històrics de l'entorn de Batasuna com Tasio Erkizia, Joseba Permach, Pernando Barrena, Txelui Moreno i Jone Goirizelaia, els portaveus abertzales van reiterar que les "principals causes" de l'enrocament de la situació segueixen sent, a parer seu, que Madrid i París "neguen" el dret a decidir del poble basc.

Contenciós al descobert

Al capdavall, van recordar, sense la violència d'ETA ja no es podrà amagar el "contenciós polític" que creuen que quedava ocultat per "la coartada de la lluita armada": "S'han acabat les excuses; el tancament del cicle armat ha de donar pas a l'obertura d'un diàleg resolutiu en clau democràtica, perquè totes les cultures d'aquest país som necessàries". La il·legalitzada Batasuna fixa la totalitat dels compromisos de Sant Sebastià com a brúixola.

stats