Opinió
Crònica 13/01/2011

Batasuna ha de saber esperar i apuntalar el Final d'ETA

Manel Manchón
2 min
PNB, Generalitat

Subdirector de l'AraLa llei de partits va provocar entre els partits catalans un intens debat quan es va aprovar. CiU i el PNB van criticar amb duresa el plantejament inicial de la llei, que identificaven com un atac al nacionalisme perifèric, dit d'un altra manera, al nacionalisme català i basc. Però els dirigents de la federació nacionalista, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, la van acabar votant. Recordo perfectament l'argument de l'ara president de la Generalitat. Venia a dir que s'havia provat tot tipus de mesures per acabar amb ETA, sense resultats, i que calia experimentar amb noves fórmules. La llei de partits és qüestionable, però és cert que ha donat importants resultats.

Des de Catalunya històricament hi ha hagut un seguidisme massa innocent a la política basca. Molts joves catalans nacionalistes anaven amb fruïció al País Basc per conèixer les herriko taberna . I tornaven fascinats per una estètica que s'entenia revolucionària i autèntica. És cert també que en els darrers anys això ha canviat molt, a Catalunya i entre la societat basca, però el procés cap a la normalitat democràtica a Euskadi encara serà llarg.

On ens trobem ara? La banda terrorista, en el pitjor moment de la seva història, ha fet un comunicat que, en gran mesura, arriba forçat per l'esquerra abertzale, però ETA vol mantenir encara un cert protagonisme. Ha de justificar el seu final als seus, i l'Estat espanyol ha interioritzat que no podrà oferir res més que la legalització, potser, d'alguns membres ara il·legals. En tot cas, ETA no ha decidit autoliquidar-se.

I l'esquerra abertzale? És veritat que ha fet un esforç, però s'ha de premiar ja ara legalitzant el partit que presentin per a les eleccions municipals? El conjunt de la societat basca, primer, i l'espanyola, en segon terme, mereixen més respecte. Batasuna ha de saber esperar i apuntalar el final de la banda terrorista. Una mica de paciència. Poden fer més i han de fer més per merèixer jugar en democràcia, perquè durant anys i anys d'assassinats no han aixecat la veu. La llei de partits, amb les seves carències legals i democràtiques, ha de ser la barrera.

Ens podem lamentar i pensar que caldria un esforç de tots. Però és que ETA encara no ha decidit deixar-ho estar, deixar de demanar res. I és que no li pertoca. Batasuna ha de pagar aquest peatge momentani.

stats