PROCÉS DE PAU A EUSKADI Crònica
Crònica 06/02/2011

Batasuna manté la incògnita sobre la condemna a ETA

Dani Gómez Corresponsal De Catalunya Ràdio A Euskadi
3 min
Ahir es va fer, a tots els territoris bascos, una jornada de mobilitzacions i reivindicació per reclamar la legalització de l'esquerra abertzale.

Batasuna es disposa a passar un dels exàmens més complicats dels últims anys. Demà, a Bilbao, presentarà els estatuts del nou partit amb què pretén recuperar la legalitat -perduda el 2003- i també presentar-se a les eleccions locals i forals del maig. Creu que ha arribat l'hora d'intentar-ho, un any després d'haver completat el gir cap als mètodes pacífics i democràtics i amb l'alto el foc d'ETA sota el braç des del 10 de gener.

El Palau Euskalduna és el lloc escollit per escenificar aquesta reaparició pública de l'esquerra abertzale. L'acte l'organitza Lokarri perquè considera que és "un esdeveniment polític de gran rellevància i d'indubtable transcendència per a la consecució de la pau". El seu coordinador, Paul Rios, és una de les poques persones de fora de l'òrbita de Batasuna que ha pogut llegir els estatuts de la nova formació independentista i avança que "compleixen amb la legalitat vigent" i que "no hi ha cap motiu per il·legalitzar aquest partit polític". Rios serà l'encarregat d'obrir l'acte de presentació i donarà la paraula a dos pesos pesants del moviment independentista basc: l'advocat Iñigo Iruín, que detallarà els aspectes jurídics dels estatuts, i Rufi Etxeberria, que apuntarà els valors polítics que defensen i promouen. Etxeberria, en una compareixença a Pamplona a finals de novembre, va avançar: "El compromís del nou projecte amb les vies exclusivament polítiques i democràtiques ha de ser ferm i inequívoc i, per tant, la formació rebutjarà l'ús de la violència per aconseguir objectius polítics. No hi ha lloc per a cap mena de coacció violenta en l'estratègia independentista i socialista d'aquest nou projecte polític i organitzatiu". Però es manté la incògnita sobre la condemna explícita d'ETA.

Euskadi des de l'esquerra

L'històric dirigent abertzale també apuntava que els nous estatuts respectaran la llei de partits tot i que la consideren "antidemocràtica i arbitrària". El nom de la nova marca, de moment, es manté en secret, però Ione Goirizelaia, antiga dirigent de Batasuna, reclama atenció per a aquestes sigles: EHE. Corresponen a Euskal Herria Ezkerretik (Euskal Herria des de l'esquerra), el lema que va presidir el 16 de gener a Vitòria la signatura de l'acord estratègic entre Batasuna, Eusko Alkartasuna i Alternativa a Favor del Dret d'Autodeterminació.

Lokarri vol que tots els responsables polítics i socials bascos acudeixin a la cita de l'Euskalduna i escoltin les propostes que l'esquerra abertzale vol traslladar als ciutadans d'Euskadi i Navarra. Representants d'Eusko Alkartasuna, Aralar, Ezker Batua i Alternativa han confirmat l'assistència i el PNB, finalment, també. Tot i les reticències inicials, la formació d'Iñigo Urkullu hi serà present "per cortesia entre partits i amb Lokarri". Socialistes i populars han declinat la invitació. El PP ho veu una "nova farsa d'ETA i Batasuna", mentre que el PSE adverteix que no n'hi ha prou de presentar uns "estatuts immaculats" per poder tornar a la política.

El govern espanyol, però, ja té preparats els filtres necessaris per evitar que la nova força política de l'esquerra abertzale pugui recuperar la legalitat i estar present a les urnes. Les forces de seguretat i els serveis jurídics de l'Estat es miraran amb lupa els estatuts del partit independentista i consultaran els arxius policials per comprovar que els impulsors de l'organització no estan "contaminats" per vincles amb ETA o amb organitzacions il·legalitzades. Ahir, com a preludi de l'acte de l'Euskalduna, nombrosos pobles del País Basc i Navarra van organitzar concentracions per exigir la legalització de tots els projectes polítics.

stats