DEBAT D'INVESTIDURA
Crònica 15/06/2011

Bauzá presenta la corrupció com un mal aliè al PP

El líder del PP, que dissabte serà president, va parlar dels escàndols de l'anterior govern com si fossin d'un altre partit. Bauzá importarà a les Balears el model lingüístic del sistema educatiu gallec.

Enric Borràs
3 min
José Ramón Bauzá, pròxim president de les Balears, ahir pronunciant el seu discurs d'investidura.

Palma.El dirigent del PP José Ramón Bauzá, que a partir de dissabte serà el president de les Illes Balears, va passar ahir de puntetes sobre els casos de corrupció en el discurs del debat d'investidura del Parlament. Va dedicar unes poques frases als escàndols que han afectat, sobretot, el govern del popular Jaume Matas, però ho va fer com si no tinguessin res a veure amb ell ni amb el seu partit, encara que en sigui el més afectat, conjuntament amb la desapareguda Unió Mallorquina. Tot i que la major part del seu discurs es va dedicar a la crisi econòmica, Bauzá també va tenir temps per oferir acords, però tot i això va insistir en qüestions en les quals no tindrà suport de cap altre partit. Aquest és el cas, per exemple, de la intenció del PP de retallar el pes del català al sistema educatiu.

"Davant la corrupció hem de dignificar la política a les Illes; certes persones i fins i tot partits han abusat de la confiança dels ciutadans en benefici propi", va afirmar Bauzá ja cap al final del discurs, i tot seguit va afegir: "No n'admetré ni un sol cas més, perquè no podem fer ni un pas enrere més en el camí per guanyar-nos la confiança de les persones". Durant el discurs va fer alguna altra referència a la corrupció, i cap al principi va dir que calia ser "implacable amb qui s'atreveixi a ficar la mà a la caixa", però sempre va parlar com si els escàndols no tinguessin res a veure amb ell ni amb el seu partit.

El futur president de les Illes Balears també va prometre que faria tot el possible per arribar a "pactes d'estat" en qüestions claus, com la crisi econòmica, la llei del sòl i, sobretot, l'educació. Però és ben difícil que alguns dels canvis que pretén fer en el model educatiu puguin obtenir el suport de cap altre partit. I això serà evident pel que fa a la llengua. "Implantarem un model lingüístic que permeti que els pares triïn, entre les llengües oficials de la nostra comunitat, la primera de les llengües vehiculars de l'educació dels seus fills", va afirmar.

Seguint a Camps i Feijóo

També va dir que apostarien "per la implantació progressiva d'un model de centres plurilingües". Totes dues mesures impliquen la derogació de l'anomenat decret de mínims, aprovat al seu moment per unanimitat amb el suport del PP i que garanteix la meitat de les classes en català. De fet, l'elecció de llengua i els centres plurilingües són les característiques principals del model que el PP ja aplica a Galícia i vol dur també al País Valencià.

Després del discurs, tant el fins ara president, Francesc Antich (PSIB), que en breu prendrà l'acta de senador a Madrid, com el portaveu de la coalició nacionalista PSM-IV-ExM, Biel Barceló, van valorar positivament els oferiments de consensos, malgrat que els uns i els altres sempre han jutjat el PP de Bauzá com el més espanyolista de la història.

Antich va declarar que el Parlament no havia inclòs cap novetat respecte de la campanya electoral, mentre que per la seva banda Barceló, més crític, va lamentar la falta de concreció de Bauzá.

El líder del PSM va afirmar que no havia dit com duria a terme les mesures promeses i que el discurs era tan general que es podia aplicar a Extremadura o Andalusia. També va criticar que Bauzá no hagués reconegut en cap moment la responsabilitat del PP en la corrupció. Els dos dirigents de l'oposició replicaran avui a la segona part del debat. Bauzá prendrà possessió dissabte i aquell dia o l'endemà es coneixerà la composició del nou executiu. De moment s'ha sabut que no hi haurà cap conseller eivissenc, cosa que ha indignat el PP local.

stats