NOU GOVERN
Crònica 02/12/2011

Bèlgica tanca la crisi política més llarga de la història

Laia Forès
2 min
Bèlgica tanca la crisi política més llarga de la història

BRUSSEL·LESFrancòfon d'origen italià, carismàtic i homosexual. El nou primer ministre belga, el socialista Elio Di Rupo, és un personatge que trenca tots els motlles. Di Rupo ha estat l'autèntic artífex d'un acord per formar govern que ha arribat 535 dies després de la celebració de les eleccions: ha passat gairebé un any i mig. Les negociacions interminables han donat a Bèlgica l'honor (o el deshonor) de ser el país del món que ha passat més temps sense un executiu electe.

Di Rupo va presentar ahir l'acord de govern al rei Albert II, tal com mana la llei belga, i prendrà possessió possiblement dilluns que ve. Bèlgica podrà tancar finalment aquesta pàgina negra de la història política del país i començar una nova etapa, marcada per les reformes econòmiques. El socialista ha estat capaç de posar d'acord sis formacions polítiques -a Bèlgica el govern sempre ha de ser de coalició entre partits flamencs i francòfons- que integraran el nou executiu. Amb la varietat cromàtica del govern i el sistema polític tan complicat del país, no resulta tan estrany que les negociacions hagin durat tant de temps. El formen partits de dretes i d'esquerres de les dues grans regions del país: socialistes, democristians i liberals flamencs i francòfons.

El camí fins aquí no ha estat fàcil. Les eleccions, celebrades el 13 juny del 2010, van dibuixar un mapa polític complicat. El partit més votat va ser el nacionalista flamenc N-VA, liderat per Bart de Wever, formació que va exigir pactar una reforma de l'estat per atorgar més competències a les regions com a condició indispensable per formar govern. Després de mesos de negociacions sense resultats, la resta de formacions van decidir apartar De Wever. Sense ell a la taula del diàleg es va poder pactar la reforma de l'estat, que inclou una solució per a l'eterna disputa lingüística de la perifèria de Brussel·les, però se'n va deixar fora el partit més votat.

Classes de neerlandès

Ha estat tan difícil arribar fins aquí que ni els partits flamencs han vetat que el primer ministre sigui un polític francòfon que no domina una de les llengües del país, el flamenc. Di Rupo, de 60 anys, s'expressa amb moltes dificultats en neerlandès, però ja s'ha compromès a rebre classes per millorar el seu nivell. La premsa del nord del país detallava aquesta setmana els errors comesos per Di Rupo en el discurs que va fer en neerlandès per anunciar l'acord sobre els pressupostos. El fins ara primer ministre, Yves Leterme, també ha criticat públicament el seu successor. "És un problema" que Elio Di Rupo no s'expressi correctament en neerlandès, va dir Leterme.

El nou govern de Di Rupo, però, té problemes més urgents sobre la taula. Bèlgica necessita impulsar reformes estructurals i retallades per reduir el dèficit. La seva prima de risc s'ha disparat fins a límits històrics els últims dies. La Comissió Europea -i també les agències de qualificació- fa temps que demanen reformes per fer front a la crisi. Bèlgica és l'únic país de l'eurozona que no ha impulsat un pla anticrisi.

stats