Crònica 14/12/2011

Bèlgica, la crònica negra d'un país gris

L'atac mortal de Lieja és un nou cop per a una societat marcada els últims anys per l'augment dels assalts violents. Però si hi ha un nom que marca la crònica negra belga és el del pederasta Marc Dutroux.

Carme Colomina
2 min
El pederasta Marc Dutroux, el dia del seu judici el 2004 en una imatge d'arxiu.

BARCELONA.Sota l'espès cel de Bèlgica hi ha una llarga història de crònica negra. Assassinats indiscriminats, pederàstia, crims racistes i atracaments mortals que no s'han resolt mai.

Hi ha crims que commouen i marquen un país, i en la memòria dels belgues hi viu el nom de Marc Dutroux. Dutroux era un pedòfil que, durant els anys 90, va segrestar, violar i causar la mort de diverses nenes i adolescents. El cas va deixar en evidència tot el sistema policial i judicial belga, per la descoordinació entre les forces de seguretat, pels errors de policies i jutges en la investigació i per la passivitat de la classe política perquè Dutroux va acabar relacionat amb una suposada xarxa de pedòfils amb connexions amb altes personalitats del país, que mai es va poder provar. Quan el 2004 el cas va arribar a judici, un 68% dels belgues encara creien que Dutroux havia gaudit, en algun moment, de la protecció de persones influents del país. Abans que els belgues sortissin al carrer per manifestar-se contra un possible trencament del país, una altra manifestació multitudinària havia unit flamencs i valons al centre de Brussel·les. Va ser la Marxa Blanca, que el 1996, pocs mesos després de la detenció de Dutroux, va sonar com un autèntic clam per exigir una reforma policial i judicial al país.

Un nou capítol criminal

Però hi ha altres criminals cèlebres que han quedat en l'anonimat. Als anys 80 una banda d'atracadors de la província valona de Bravant van arribar a robar gairebé una quinzena de supermercats, van deixar un rastre de 28 morts i es van emportant un botí d'almenys 175.000 euros. La banda va actuar entre el 1982 i 1983 i després es va evaporar sense que mai se n'arribés a identificar cap membre.

L'últim cas que va deixar el país en estat de xoc va ser l'agressió que hi va haver el 23 de gener del 2009 en una guarderia de la petita localitat de Sint-Gillis-Dendermonde. Un jove va entrar al centre i va començar a atacar indiscriminadament nens i mestres. Dos nadons i una dona de 54 anys van morir i deu nens més van resultar ferits. El cas encara no ha estat jutjat. L'assassinat d'ahir a Lieja obre un nou capítol. L'atacant anava molt ben armat i ja havia estat detingut per possessió il·legal d'armes. Un informe de l'any 2010 ja va identificar un increment molt preocupant del tràfic d'armes il·legal a Bèlgica. A Brussel·les -segons aquestes informacions- es pot comprar un Kalàixnikov per uns 1.700 euros. La policia ha identificat un autèntic mercat negre d'armes que provenen principalment de robatoris a casernes de Bèlgica, de l'antiga Iugoslàvia i de l'est d'Europa.

Només l'any 2008 uns 4.000 Kalàixnikov van arribar a aquest basar ocult en la cara més fosca de la grisor belga.

stats