L'ESGLÉSIA I L'ABÚS DE MENORS
Crònica 20/04/2011

Bèlgica demana que l'Església no menystingui la pederàstia

Polítics i experts veuen que l'última confessió freda i desvergonyida de l'antic bisbe de Bruges evidencia els pocs remordiments de l'Església pels abusos de menors i demanen una reacció de denúncia.

Esther Moix
2 min
Bèlgica demana que l'Església no menystingui la pederàstia

Brussel·les.Bèlgica, tristament acostumada als episodis de pederàstia dins i fora de l'Església catòlica, encara està escandalitzada per la confessió, la setmana passada, de l'antic bisbe de Bruges, Roger Vangheluwe, a la televisió. El que més impacta la població i la classe política no són tant els fets en si, com l'actitud de l'exbisbe durant la confessió, en què es va espolsar les culpes i va qualificar de "natural" i de "joc" els abusos a menors. El primer ministre Yves Leterme ha assenyalat que el que va escoltar de l'antic prelat era "inacceptable" i ha demanat a l'Església que "assumeixi la seva responsabilitat".

Igualment, la vicepresidenta Laurette Onkelinx ha titllat la confessió de "fastigosa" i ha remarcat el fet que l'exbisbe de Bruges "mostrés total desdeny per les víctimes". Aquesta última idea, que el pederasta estaria traspassant la responsabilitat cap als menors, va ser també el principal argument de la responsable de la comissió parlamentària d'abusos sexuals, Carina van Cauter, que ha afirmat que l'actitud de Vangheluwe era "una bufetada per a les víctimes" i que el religiós "va intentar mostrar les víctimes com a culpables", tirant així "més sal sobre la ferida".

El fundador del grup de treball pels drets de l'home dins l'Església, el psicòleg Rik Devillé, creu, però, que malgrat el dolor que les paraules de l'antic bisbe puguin causar en les víctimes d'abusos, no s'han "d'amagar o oblidar fets com aquests".

Unitat política

Bona part de la classe política belga, incapaç d'arribar a un acord de govern des de fa mesos, sí que ha aconseguit unir-se, en canvi, per demanar una condemna en ferm que surti del si de l'Església. El ministre d'Exteriors, Steve Vanackere, exigia que tant el Vaticà com el cap de l'Església belga, André-Joseph Léonard, trenquin el silenci per condemnar amb fermesa l'actitud de Vangheluwe. "El seu silenci és molt insatisfactori", afegia el ministre. El govern en funcions ha demanat a Léonard -conegut per haver qualificat la sida d'"acte de justícia contra l'homosexualitat"- que en el seu ofici de Setmana Santa faci una referència a les paraules de l'exbisbe de Bruges.

Més de 500 denúncies

Al setembre, la comissió parlamentària d'abusos a les escoles catòliques belgues va fer públic un informe que recollia més de 500 denúncies d'antics alumnes i les evidències de més de 13 suïcidis provocats per aquests abusos dins els internats catòlics. La comissió, creada l'any 2000, va decidir acabar la feina abans d'hora per "pressions externes" i va denunciar "la llei del silenci" que impera a l'Església belga.

stats