CAU L'ÚLTIM GRAN CRIMINAL DELS BALCANS
Crònica 28/05/2011

Belgrad aprova l'extradició de Ratko Mladic a l'Haia

Els metges del tribunal de crims de guerra serbi van decidir ahir que el general Ratko Mladic, acusat per executar la massacre de Srebrenica, està en condicions per ser extradit a l'Haia i ser processat.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
L'exgeneral Ratko Mladic dijous al tribunal penal de Belgrad després que el detinguessin a 80 quilòmetres de la capital sèrbia.

Barcelona.El procés per aconseguir que el carnisser de Srebrenica , Ratko Mladic, sigui extradit al Tribunal Penal per a l'Antiga Ioguslàvia de l'Haia s'apropa. Tot i això, caldrà esperar a l'apel·lació de la defensa -que té temps fins dilluns- i després, si no hi ha problema, la firma del ministeri de Justícia. Unes gestions que es podrien allargar fins a un total de nou dies. La jutge que porta el cas, Maja Kovacevic, va concloure ahir que l'exgeneral serbobosnià reuneix totes les condicions per ser extradit, tot i tenir una "malaltia crònica".

Són justament els seus problemes de salut l'argument que utilitzarà la defensa del ja imputat per apel·lar a la decisió del tribunal penal de Belgrad, on de moment es troba detingut Mladic. El seu advocat, Milos Salfij, va dir ahir que la família demanarà un "examen mèdic independent", supervisat per facultatius russos, abans que l'extraditin a l'Haia, perquè segons ells hauria patit dos infarts cerebrals durant el captiveri i tindria un braç parcialment paralitzat.

Tant la dona com el fill de l'exgeneral el van visitar ahir a la presó, després d'un interrogatori de trenta minuts en què l'acusat es va declarar innocent. Tots dos van al·legar que feia més de deu anys que no sabien res d'ell, tot i que el seu fill, Darko, havia estat la setmana passada al poblet on van caçar Mladic abans d'ahir, Lazarebo. En aquesta localitat, a 80 quilòmetres de la capital, la població s'ha tancat en banda a la premsa i dificulta l'accés a la granja on vivia.

La fiscalia modifica l'acusació

Els jutges del tribunal de l'Haia van donar ahir via lliure a la fiscalia per reestructurar l'acusació contra Mladic. En un termini de set dies disgregaran el càrrec de genocidi en dos per especificar el lloc i el moment en què presumptament es va comentre el crim. D'altra banda també comprimiran els càrrecs de 15 a 12 per agilitzar el procés.

stats