SALUT
Crònica 24/02/2012

Bellvitge defensa que el cor artificial no va fallar

L'autòpsia del pacient amb un cor artificial conclou que va morir per "causes naturals secundàries a la seva patologia". Els metges de l'Hospital de Bellvitge defensen que el dispositiu no va fallar.

Auri Garcia Morera
2 min
Bellvitge defensa que el cor artificial no va fallar

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT.El pacient que duia implantat un cor artificial, Eufemio García, va morir per una successió d'arítmies ventriculars malignes, un episodi derivat de la seva patologia cardíaca i sense cap relació amb el funcionament del dispositiu mecànic. De fet, García ja havia patit aquest episodi en diverses ocasions, i per aquest motiu feia tres anys que portava un desfibril·lador implantat. Aquesta vegada, però, l'aparell no va ser capaç de revertir les arítmies, que li van acabar provocant la mort.

Així ho va explicar ahir a la tarda el cap de la unitat d'insuficiència cardíaca i de trasplantament cardíac de l'Hospital de Bellvitge, Nicolás Manito, en una roda de premsa per anunciar els resultats de l'autòpsia i l'anàlisi dels registres dels dispositius. Manito va explicar que el pacient va patir una "tempesta arítmica" i va afegir que no hi va haver "cap tipus de problema de funcionament" del cor artificial i que "la bomba estava perfecta".

El cor artificial que Eufemio García portava des del novembre només complementava la funció de bomba que fa el ventricle esquerre del cor, sense substituir el funcionament d'aquest òrgan. García tenia una greu insuficiència cardíaca provocada per un infart de miocardi massiu. Aquesta patologia implica un risc de patir episodis com el que li va causar la mort, i el cor artificial no pal·liava aquest problema.

"El fet que hagi passat això no ens farà pensar que els cors mecànics no són una sortida", va afegir el cardiòleg de l'Hospital de Bellvitge després d'explicar les circumstàncies de la mort d'Eufemio García. El doctor Manito va deixar clar el seu convenciment que aquests dispositius són "la solució més real" al problema d'escassetat dels trasplantaments, una solució que va mantenir que és un "avenç important".

El responsable del cas també va voler destacar que el pacient va portar el cor artificial implantat durant més de tres mesos, durant els quals va poder fer vida normal. "No ha estat tot el temps que nosaltres volíem, però durant aquest temps ha viscut molt bé", va dir Nicolás Manito. Abans de portar el cor artificial, el pacient va estar cinc mesos dormint incorporat perquè s'ofegava.

El proveïdor no ha cobrat

Grupo Pàlex, l'empresa distribuïdora del cor artificial, va denunciar ahir que la Generalitat encara no li ha pagat els 100.000 euros que costa el dispositiu. "El cor es va implantar al novembre i a nosaltres no ens han permès ni facturar-lo", va declarar Joan Knuth, vicepresident de l'empresa, en un esmorzar informatiu a Barcelona en què es debatia sobre el tiquet moderador i el copagament en la sanitat pública.

El secretari d'Estratègia i Coordinació del departament de Salut, Francesc Sancho, també present en aquest esmorzar, va assegurar que el Govern entén el "neguit" respecte al retard en els pagaments als proveïdors, però va afegir que els terminis encara són "prou acceptables".

stats