UN DICTADOR DAVANT LA JUSTÍCIA
Crònica 21/06/2011

Ben Ali, condemnat a 35 anys de presó

Primera condemna de la justícia tunisiana contra l'expresident del país i la seva dona, refugiats a l'Aràbia Saudita, per desviament de fons públics. En total, 35 anys de presó per a cadascun i una multa.

M. Vidal / J. Benavente
3 min
LA PRIMERA SENTÈNCIA DE la primavera àrab Imatge de part del públic del Palau de Justícia tunisià, on ahir van ser jutjats en absència l'expresident del país, Zine El Abidine Ben Ali, i la seva dona, Leïla Trabelsi, tots dos pròfugs de la justícia i refugiats a l'Aràbia Saudita. Un dels assistents du un cartell penjat al pit amb el rostre de Ben Ali i un missatge directe: "Buscat per dictador".

BARCELONA.Allà on siguin de l'Aràbia Saudita, l'expresident de Tunísia Zine El Abidine Ben Ali i la seva dona, Leïla Trabelsi, són des d'ahir uns condemnats en rebel·lia. La justícia tunisiana els va sentenciar a cadascun a 35 anys de presó per desviament de fons públics. També hauran de pagar dues multes milionàries: Ben Ali de 25 milions d'euros i la seva dona de 20 milions més. És la primera condemna contra la parella dictatorial que va sotmetre el seu país durant 23 anys i que una revolta popular va fer caure el 14 de gener.

Però no serà fàcil que ni Ben Ali ni la seva dona compleixin ni aquesta ni les futures condemnes que els puguin anar caient pels delictes que se'ls imputen. Tots dos estan refugiats a l'Aràbia Saudita des del dia que van abandonar el seu país i la monarquia d'aquest país islàmic es nega a extradir-los tal com reclama la justícia tunisiana.

El que ahir va arrencar en un jutjat de primera instància de Tunis va ser un judici per desviament de fons públics, tinença il·lícita d'armes i tràfic de drogues. Uns delictes que no tenen res a veure amb la sagnant repressió contra el seu poble quan demanava més llibertat -es calcula que van morir 300 persones durant la revolta contra ell- i que serà jutjada per un tribunal militar encara no se sap quan.

El judici d'ahir va arrencar de bon matí enmig d'una gran expectació i amb una manifestació davant dels jutjats de Tunis per reclamar que l'Aràbia Saudita extradeixi Ben Ali per jutjar-lo. "Quant de temps li permetran estar fugit?", deia la pancarta d'un dels concentrats. "Pena de mort", reclamava un altre.

Dins la sala els advocats defensors de Ben Ali -en té cinc d'ofici- van reclamar l'ajornament de la vista, i ho van aconseguir a mitges. Ahir es va jutjar i sentenciar un primer cas, el desviament de fons públics. Per al 30 de juny va quedar ajornat el judici per tinença il·lícita d'armes i tràfic de drogues, en el qual només està acusat Ben Ali i no la seva dona. L'argument va ser donar més temps a la defensa per preparar el cas, que s'ha fixat com a objectiu parlar directament amb ell.

La caverna d'Alí Babà

El desviament de fons públics fa referència a totes les pertinences luxoses -joies d'or, plata i pedres precioses- que es van localitzar en un dels seus palaus, batejat per la televisió tunisiana com "la caverna d'Alí Babà", i que es van finançar, segons la decisió judicial, amb càrrec a la butxaca dels tunisians. Són les imatges de l'opulència de l'exdictador que van fer la volta al món.

El mateix dia que arrencava el judici contra ell, els advocats triats per Ben Ali per representar-lo van fer públic un comunicat a Beirut, la capital del Líban, on van explicar que l'exdictador va marxar "enganyat" del país. Segons el seu relat, el cap de seguretat de Ben Ali li va dir a l'aleshores president tunisià que havia d'abandonar el país temporalment, ja que tenia informació, de serveis d'intel·ligència estrangers, que la seva vida corria perill.

Va ser per això que Ben Ali va accedir a pujar dalt d'un avió amb la seva família per anar i tornar de Jiddah, a l'Aràbia Saudita, segons el seu advocat. Però el vol tornada encara l'espera. "Va donar ordre a la tripulació en arribar a Jiddah que no se'n tornés sense ell, però no van obeir", diu el comunicat de l'advocat de Ben Ali que conclou: "No va dimitir del seu càrrec de president i no va fugir de Tunísia com falsament es diu que va fer".

L'exdictador també es defensa en aquest comunicat de les acusacions d'haver donat l'ordre de disparar contra els manifestants. "Mai va donar instruccions de fer servir foc real", diu en el text de desgreuge fet públic per l'advocat de Ben Ali, que ahir a la nit va qualificar de "broma" la primera condemna que li ha caigut a Tunísia.

El judici que ahir va començar va ser qualificat d'"històric" per la premsa tunisiana i va ser seguit amb molta atenció a Egipte, on hi ha en marxa un procés similar contra l'expresident, Hosni Mubàrak.

stats