RESULTATS ANUALS
Crònica 26/02/2011

Benefici rècord de Telefónica

Telefónica ha superat per primer cop la frontera dels 10.000 milions d'euros en beneficis empresarials. L'operació comptable de la compra de l'operadora brasilera Vivo ha estat la base d'aquest creixement.

Toni Garganté
2 min
El president de Telefónica, César Alierta, ha aconseguit que el grup creixi més a Amèrica Llatina que a Espanya.

Barcelona.Telefónica va anotar uns beneficis extraordinaris de 2.164 milions d'euros el 2010, fruït en gran part de l'efecte positiu de la revalorització de la participació en la companyia brasilera Vivo. Aquesta operació va impulsar el resultat de l'operadora espanyola, que va augmentar finalment un 30,8%, fins als 10.167 milions, superant per primera vegada aquest llindar en la història dels beneficis empresarials. Sense l'adquisició de la totalitat de Vivo, els guanys de Telefónica haurien crescut només un 3%.

Els ingressos consolidats van ser de 60.737 milions, amb un increment del 7%. Destaca la reducció de la participació de l'activitat a Espanya, que aporta el 31% dels ingressos, mentre que els negocis a la resta d'Europa i Amèrica Llatina sumen el 68% del total. El grup que presideix César Alierta, que preveu distribuir un dividend mínim de 1,75 euros per acció, espera que la facturació creixi un 2% aquest any, amb un nivell d'inversions de 9.000 milions.

Últims resultats de Criteria

Criteria també va presentar resultats ahir. El hòlding de participades de La Caixa va registrar un benefici net consolidat de 1.823 milions, un 38% més que el 2009. Aquests són els últims resultats anuals de Criteria, abans que es converteixi en un banc. Els beneficis de les principals participades (Telefónica, Abertis, Repsol i Gas Natural) van créixer un 22%. Els resultats extraordinaris van ser de 399 milions, sense incloure-hi la venda recent del 50% del negoci assegurador de no-vida a Mutua Madrileña.

El director general de La Caixa, Juan Maria Nin, va admetre a la reunió d'analistes d'ahir que la participació inicial del 81,1% en el capital de CaixaBank tindrà una tendència a reduir-se, però sempre mantenint la majoria del 51%.

El també vicepresident de Criteria va destacar que preveu passar de controlar un 10% dels dipòsits espanyols a un 15% en els pròxims quatre anys. El pla de creixement preveu focalitzar-se en el segment d'empreses. Nin va afegir que espera recuperar un 10% el marge d'interessos el 2014 i que la futura creació de CaixaBank ja ha creat una gran expectació entre els inversors a borsa. Els responsables de Criteria van anunciar el dividend d'aquest any, que serà d'un mínim de 0,23 euros per acció.

stats