NOUS CLIENTS DEL SECTOR IMMOBILIARI
Crònica 30/10/2011

Benvingut, senyor Dimitri

El sector immobiliari està acollint amb els braços oberts un nou perfil de client. Els russos amb alt poder adquisitiu, que fins fa poc només eren turistes ocasionals, es comencen a instal·lar a Catalunya.

A. Garcia Morera / N. Presas / D. Revenga
4 min
Lloret, capital dels russos Al segon municipi amb més russos de Catalunya, els comerços i les immobiliàries tenen productes d'alimentació i anuncis específics per a aquests clients.

BarcelonaEl turisme rus té cada cop més presència a Catalunya, com demostren les dades. Les visites de ciutadans de Rússia han crescut per sobre del 50% aquest estiu i la xifra de visitants durant el 2011 podria arribar al mig milió, segons dades de l'Agència Catalana de Turisme. Però també està creixent la compra d'habitatges. En tot l'Estat, va pujar un 20% durant el 2010, en comparació amb l'exercici anterior. Les operacions immobiliàries fetes per ciutadans russos van representar el 6,94% dels habitatges comprats per estrangers. I una part important d'aquests pisos eren a la costa catalana i a Barcelona.

Ho confirma Alisa Likhacheva, comercial d'España Rusa, empresa que edita una guia i una web sobre l'Estat per a russos. En el catàleg immobiliari, Barcelona i Girona són les dues demarcacions amb més anuncis. Per Likhacheva, la majoria de compradors encara són d'alt poder adquisitiu i busquen "propietats exclusives a primera línia de mar i a prop de Barcelona". Als turistes que compren com a inversió també els interessen molt els pisos a la capital catalana. Likhacheva afirma que és un interès que ve de lluny, però que s'ha començat a enlairar "més o menys durant l'últim any i mig".

Costa Brava

A la recerca de propietats exclusives al litoral gironí

Per aprofitar la tendència, el saló immobiliari Barcelona Meeting Point, clausurat fa tot just una setmana, va tenir Rússia com a convidada. Els organitzadors asseguren que va ser una relació profitosa. "Han vingut una vuitantena d'agents immobiliaris", destaquen fonts del Meeting Point. "S'estima que s'han tancat negocis per valor de 2.000 milions d'euros, i la major part d'aquesta quantitat es fa al saló professional, la zona on hi havia els russos", afegeixen les mateixes fonts. Durant el saló, però, alguns expositors comentaven que l'activitat no havia estat tan bona com esperaven.

De les comarques gironines, és a les urbanitzacions de luxe de la Costa Brava on més es nota l'accent rus. Seduïts pel bon temps i la bellesa de la zona, els ciutadans russos compren les propietats més exclusives del litoral gironí, amb preferència per Platja d'Aro i Lloret de Mar, on han proliferat els cartells en alfabet ciríl·lic, per exemple, a les immobiliàries. El sector sap que són bons clients. A Lloret hi ha censats 1.285 russos d'una població de 39.794, i són la tercera comunitat estrangera, per darrere dels indis i dels romanesos. A Platja d'Aro, són 474 d'una població de 10.445, i representen la segona nacionalitat estrangera, per darrere dels marroquins. A Lloret, s'apleguen en urbanitzacions com Montgoda, Canyelles i al barri de Fenals. I, a Platja d'Aro, a la Gavina, a S'Agaró i a la urbanització de Masnou.

Christoph Toelle, soci director de la immobiliària de propietats de luxe Costa Brava Sotheby's International Realty, diu que els russos ja són els principals clients estrangers en vendes. L'empresa disposa d'una infraestructura enfocada als clients de Rússia, amb oficina a Moscou i web en rus. Segons Toelle, els russos fan el pas de comprar perquè quan són propietaris aconsegueixen més flexibilitat per tramitar el visat, i també per fugir de la inseguretat del seu país. Es tracta de clients d'entre 30 i 50 anys que s'interessen per municipis grans, com Lloret, Blanes i Platja d'Aro. No tenen tanta presència a Begur ni a Calella de Palafrugell, perquè són "massa tranquils" fora de la temporada d'estiu. Busquen destinacions ben connectades i amb el màxim nombre de serveis durant tot l'any.

Toelle explica que el client rus busca, per damunt de tot, qualitat. Hi coincideix Cristina Martínez, de la immobiliària de Lloret Finques Caravel·la. Martínez exposa que prioritzen que l'immoble sigui nou i a primera línia de mar i que descarten els habitatges rústics o que s'hagin de reformar. A més a més, busquen disseny i lluminositat.

Costa Daurada

Els promotors demanen suport per aprofitar l'oportunitat

El sector immobiliari tarragoní també ha començat a notar l'efecte contagi del boom de turistes russos de l'estiu passat. El president de l'Associació de Promotors Immobiliaris de Tarragona, Manel Ninyerola, explica que "les vendes van a més i cal aprofitar l'oportunitat que representa per reactivar el nostre sector". L'exportació és la seva gran esperança per superar l'esclat de la bombolla immobiliària. La presència russa a la Costa Daurada té l'epicentre a la Pineda, gràcies a un complex hoteler que va ser pioner a començaments de la dècada passada i va acabar generant activitat immobiliària del mercat rus en el seu entorn. Ninyerola reflexiona que ara "la taca d'oli es va escampant a altres municipis, com Cambrils i Salou". Però adverteix que, de moment, les operacions han estat iniciatives aïllades i que, perquè el factor rus tingui una incidència important, "s'ha de comptar amb la col·laboració de les administracions per fer les promocions necessàries, tal com ha passat amb el turisme, que fa deu anys que es promociona a Rússia amb el suport de fons públics".

Ninyerola explica que els turistes russos "estan molt interessats en la nostra zona per les platges i el clima, però també pels atractius complementaris, com el comerç, la cultura i la gastronomia". Això representa una oportunitat de fidelització d'aquest mercat emergent. "Un turista satisfet és un comprador d'habitatge potencial i, amb segona residència aquí, se'l fidelitza", afirma el president dels promotors tarragonins, que recorda el potencial dels nous clients i no només dels turistes amb alt poder adquisitiu. Ninyerola apunta que cal considerar tots els segments de turistes, incloses les persones grans que busquen un lloc on viure la jubilació i la classe mitjana de l'entorn de Moscou i Sant Petersburg, que comença a fixar-se en Catalunya, tant en la Costa Brava com la Costa Daurada. L'allau de turistes russos d'aquest estiu ja es va notar en el comerç de diverses poblacions de la demarcació tarragonina. A Reus i a Tarragona, que en van treure profit, han començat a proliferar els cursos de rus per formar els dependents. I diversos establiments han començat a contractar treballadors russos per atendre els clients.

stats