Crònica 06/08/2011

Berlusconi avança les retallades i farà canvis a la Constitució

La crisi del deute multiplica les converses entre els líders europeus, que repeteixen que cal actuar decididament. Berlusconi mou peça i anuncia dures mesures consensuades amb Europa.

Miquel Codolar
2 min
Ahir Rodríguez Zapatero va mantenir converses amb Berlusconi, Sarkozy i Merkel.

Madrid.Els telèfons dels líders europeus treuen fum. L'evolució de la crisi del mercat del deute té molts efectes negatius, però ha tingut la virtut de convèncer els líders europeus que cal superar les reticències i fer alguna cosa. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va parlar per separat amb el president francès, Nicolas Sarkozy; el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, i el britànic, David Cameron, per constatar que tots volen que s'apliquin ràpidament els acords de la cimera del 21 de juliol. Tots han tornat de vacances per aturar l'especulació.

Però qui va moure fitxa ahir demostrant decisió va ser Berlusconi. Juntament amb Sarkozy van acordar avançar una cimera del G-7 que s'havia de celebrar al setembre a Marsella. També va anunciar que Itàlia avançarà el pla de reducció del dèficit del 2014 al 2013 i accelerarà les retallades aprovades fa pocs dies. A més, vol fer canvis a la Constitució per obligar l'Estat a elaborar un pressupost amb un dèficit zero i liberalitzar algunes activitats professionals. Són mesures consensuades amb Europa mentre espera que la setmana vinent li compri deute sobirà i així es calmin els mercats.

El president espanyol va estar al costat del telèfon de la Moncloa. Va conversar amb el seu homòleg italià, Silvio Berlusconi, que d'aquesta manera s'unia a les converses multilaterals del president. Segons un comunicat de la Moncloa, durant la trucada, els mandataris van coincidir que les fortes fluctuacions i els moviments especulatius dels mercats del deute sobirà són "poc comprensibles". Res més.

Rodríguez Zapatero també va parlar a mitja tarda amb Sarkozy. Van coincidir en la "necessitat" d'aplicar els acords adoptats el 21 de juliol "com més aviat millor" i van reafirmar la seva determinació a defensar l'estabilitat de la zona euro. Estan d'acord que els diversos governs han de col·laborar per coordinar actuacions amb una perspectiva global davant dels temors sorgits en els últims dies.

Alentiment del creixement

Tot i la millora del sector exterior, l'escàs consum de les llars espanyoles i la limitada inversió empresarial estan al darrere del dèbil creixement de l'economia al segon trimestre d'enguany. El Banc d'Espanya indica al seu informe publicat ahir que l'economia ha crescut dos dècimes, en un moment en què la seva recuperació es podria veure compromesa per les possibles repercussions de la crisi dels mercats del deute sobirà. El regulador espanyol sosté que l'única solució és que Europa posi en marxa els compromisos acordats per donar estabilitat a l'euro i que Espanya finalitzi aviat les reformes pendents.

Previsió inalterada

Malgrat aquesta desacceleració del segon trimestre, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va descartar que l'executiu pugui modificar la seva previsió de creixement de l'1,3% del PIB per enguany, perquè confia que la tensió dels mercats sigui "temporal i duri poc temps". El Banc d'Espanya i l'executiu espanyol comparteixen que només quan Europa mostri determinació per actuar segons les decisions que va prendre el 21 de juliol, per dur a terme el segon rescat a Grècia, podran donar estabilitat.

El Banc d'Espanya considera que l'actuació de les administracions públiques per reduir el dèficit públic progressa cap als objectius compromesos, tot i que veu necessari "un ajustament més intens" per part de les autonomies perquè no abandonin el camí marcat. Al seu informe no es va oblidar de tornar a reclamar a les autonomies que estableixin sostres de despesa als seus pressupostos.

stats