CRISI POLÍTICA A ITÀLIA
Crònica 14/10/2011

Berlusconi defensa que "no hi ha alternativa" a ell

Berlusconi està convençut que ell és l'únic que pot salvar Itàlia de la crisi. Avui se sotmetrà a un vot de confiança a la Cambra de Diputats per verificar si té prou suports per seguir governant el país.

Ariadna Matamoros
2 min
El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ahir a la Cambra de Diputats.

BARCELONAEl primer ministre italià, Silvio Berlusconi, va complir ahir amb el guió i es va agafar a l'únic argument que té per defensar la renovació de la seva confiança. "No hi ha alternativa creïble per defensar el país de la crisi", va dir el Cavaliere als diputats quan els va demanar que el ratifiquin avui al Parlament.

Els partits de l'oposició italiana van decidir conjuntament absentar-se de l'hemicicle i no escoltar el discurs del primer ministre, gest que el Cavaliere va aprofitar per carregar contra ells: "L'oposició està dividida i fraccionada i fins i tot ha desaparegut", va dir irònicament.

Dimarts el primer ministre va patir una derrota humiliant a la cambra baixa quan no va aconseguir aprovar els comptes de l'estat del 2010 per l'absència en la votació de nombrosos diputats de les files de la seva coalició de govern. El cap de l'estat, Giorgio Napolitano, va instar aleshores Berlusconi a sotmetre's a un vot de confiança per saber si encara té prou suports per governar. El primer ministre, perseguit per la justícia i els escàndols, ja va haver de demanar la ratificació de l'hemicicle el desembre passat, quan el seu soci de govern, Gianfranco Fini, i altres integrants de la coalició van abandonar l'executiu, la qual cosa va provocar una crisi de govern que va debilitar encara més la figura de Berlusconi.

En el seu discurs, el primer ministre va al·legar ahir que el fracàs de la votació de dimarts va ser només un "incident parlamentari". Però l'episodi va ser especialment anòmal perquè entre els 19 diputats de la seva coalició que no es van presentar a votar els comptes de l'any passat hi havia el ministre d'Economia, Giulio Tremonti, que Berlusconi considera un rival polític.

Eleccions anticipades

Si avui el primer ministre perd el vot de confiança haurà de dimitir. El Cavaliere ja es va comprometre ahir a convocar eleccions anticipades en cas que sigui derrotat a la Cambra de Diputats i va allunyar així la idea de crear un possible govern tècnic.

Itàlia és en el punt de mira europeu per la crítica situació econòmica en què està. Berlusconi va defensar que ell és l'únic capaç de treure el país de la crisi i va argumentar que per a l'últim pla d'ajustament aprovat pel Parlament, amb retallades de 54.500 milions d'euros, "cal un gran esforç".

Una història de supervivència

Davant l'estupefacció de la majoria d'observadors internacionals, Berlusconi s'ha mantingut al poder durant 17 anys malgrat la llarga col·lecció d'escàndols legals que el relacionen amb corrupció i delictes sexuals. Aquesta mena d'acusacions haguessin tombat molts polítics a altres indrets del món, analitza Reuters.

Berlusconi, de 75 anys, s'enfronta a quatre judicis per frau i per tenir relacions sexuals amb una menor, i se'l relaciona amb un altre cas de prostitució que ha omplert portades i ha introduït l'expressió "Bunga-bunga" en el lèxic internacional, que s'utilitza per descriure les suposades nits d'orgia del cap del govern italià. Malgrat tot, analistes consultats per Reuters creuen que Berlusconi sobreviurà al vot de confiança perquè les faccions crítiques dins la seva pròpia coalició encara no estan llestes per remplaçar-lo.

stats