CRISI DE LIDERAT A ITÀLIA
Crònica 17/02/2011

Berlusconi diu que no està "gens preocupat" pel judici contra ell

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, va assegurar ahir que no està "gens preocupat" pel judici del cas Ruby que començarà el 6 d'abril a Milà, i que pensa esgotar la legislatura que acaba el 2013.

Redacció
2 min
Berlusconi es va negar a respondre a preguntes sobre el cas Ruby "per amor a la pàtria", va dir als periodistes.

"Per amor a la pàtria jo d'això no en parlo". Una vegada i una altra els periodistes intentaven treure de Silvio Berlusconi la impressió que li havia causat conèixer, 24 hores abans, l'inici d'un judici contra ell pel cas Ruby. I una vegada i una altra topaven amb la mateixa negativa del Cavaliere a posicionar-se sobre la decisió judicial. Al final, però, davant la insistència de les preguntes, una breu frase per dir que no, que no estava "gens preocupat" per l'inici d'aquest judici en què se l'acusa d'incitació a la prostitució de menors i abús de poder.

Berlusconi va evitar les frases grandiloqüents i els atacs incisius dels últims dies contra la classe judicial, a qui va arribar a acusar de "subversiva" fa només uns dies. Ahir, res de res. Ni una paraula fora de lloc. Amb un to entre burleta i desafiant, Berlusconi no es va estar de dirigir, però, un exabrupte a un periodista. Li va insinuar que no hi era tot (va fer servir la fórmula llatina " compos sui " en negatiu) quan li va preguntar si els seus afers judicials podien frenar les aspiracions de col·locar un italià al capdavant del Banc Central Europeu, ara que es discuteix qui ha de substituir Jean-Claude Trichet, l'actual president.

Govern Berlusconi, fins al 2013

Lluny de mostrar la debilitat del seu govern, Silvio Berlusconi va llançar una imatge de fortalesa quan va assegurar ahir que la nit de dimarts, després de conèixer que el 6 d'abril començarà el judici del cas Ruby, es va reunir amb l'únic soci de govern que li queda, la Lliga Nord d'Umberto Bossi. "Vam passar tota la nit junts, mostrant-me la seva proximitat i la seva voluntat de continuar en aquest govern", va dir Berlusconi en referència al seu soci polític abans de concloure: "Estem més cohesionats que mai i decidits a acabar la legislatura fins al termini legal previst [el 2013]".

L'inici del judici contra Berlusconi pel cas Ruby sí que li va valer una altra vegada les crítiques de l'Església catòlica amb un paper molt important en la vida pública a Itàlia. Aquesta vegada no va ser el Papa -que el mes passat va censurar el cas Ruby- sinó el cardenal Angelo Bagnasco, president de la Conferència Episcopal Italiana, qui ahir va fer una crida a la responsabilitat de tothom "polítics i agents econòmics", va dir, "sobretot en època de grans dificultats pel bé del país i de la seva gent".

El diari La Repubblica va revelar ahir que Ruby, la menor que es prostituïa per a Berlusconi, va ser a la casa del primer ministre a Milà quinze nits en 77 dies entre el febrer i el maig de l'any passat. I el més greu: que si bé en un principi va mentir dient que tenia 24 anys, al març va confessar que no en tenia ni 18 i, tot i això, Berlusconi no va tallar la relació.

stats