LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 27/08/2011

Bernanke: els Estats Units creixen menys del previst

El president de la Reserva Federal, Ben Bernanke, va descartar nous estímuls monetaris immediats i estudiarà els dies 20 i 21 de setembre noves mesures per incentivar l'economia.

Núria Ferragutcasas
3 min
Bernanke va rebre ahir la visita del seu homòleg europeu, Jean-Claude Trichet, durant la trobada de la Reserva Federal a Jackson Hole, a l'estat de Wyoming.

NOVA YORK.Els mercats tenen set de bones notícies i ahir les van buscar en les paraules de Ben Bernanke, president de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units. Tot i així, només va donar esperança als inversors que esperaven nous estímuls monetaris. A la reunió anual de banquers de Jackson Hole, a Wyoming, Bernanke va descartar mesures immediates per atacar la desacceleració de l'economia però va deixar la porta oberta a una gran injecció de diners en el sistema, que seria la tercera des de l'inici de la crisi.

Ahir es va saber que l'economia dels Estats Units només va créixer un 1% durant el segon trimestre i el president de la Fed va admetre que "la recuperació econòmica és molt menys robusta del que s'esperava". "Les dades -va dir Bernanke- suggereixen que els problemes són més persistents, no només temporals". Tot i així, va assegurar que disposa d'"un rang de mesures per generar estímul econòmic". D'altra banda, Bernanke també va confirmar que la Reserva Federal prolongarà fins a dos dies la reunió de setembre (inicialment estava previst que fos un únic dia) per tal de tenir "un debat més complet" per avaluar els instruments monetaris necessaris per impulsar la recuperació.

Wall Street va reaccionar primer amb números vermells a la decisió de Bernanke, tot i que més tard es tenyien de verd davant l'esperança d'un anunci de nous estímuls els pròxims 20 i 21 de setembre. Europa, en canvi, no va poder dissipar la por a una nova recessió i tots els mercats van tancar amb pèrdues. Així, diversos experts econòmics afirmaven ahir que s'esperen quatre setmanes més de volatilitat a les borses a l'espera que Bernanke concreti les seves propostes.

Ben Bernanke va estimar que "les bases del creixement" continuen presents als Estats Units, malgrat la persistència de "riscos" que pesen sobre el creixement, i va afirmar que l'augment del PIB del país "hauria de millorar" en el segon semestre.

Bernanke també va demanar al govern i el Congrés noves mesures per incrementar l'ocupació, que és un dels dos grans objectius de la Fed (l'altre és controlar la inflació). En la seva opinió, la política per enfortir l'economia està, en bona part, "fora de la competència del banc central". Així, el banquer va posar pressió als partits de Washington que estan dividits sobre com impulsar el creixement, reduir l'atur de 9,1% i rebaixar el deute públic. Indirectament Bernanke va suggerir que el Congrés hauria d'actuar per estimular l'ocupació i el creixement. Tot i així, de moment, els legisladors estan concentrats en la reducció del dèficit i la majoria republicana evita qualsevol mesura que suposi augmentar despeses.

El president Barack Obama té previst fer un discurs la setmana que ve per presentar un nou paquet de mesures per fomentar la creació de llocs de treball. Les mesures de ben segur es trobaran amb l'oposició dels congressistes republicans. Obama vol deixar enrere la divisió creada durant la crisi del deute públic de principis d'agost i ha demanat al Congrés que accepti les seves propostes pel bé del país. El mandatari vol que s'allarguin les rebaixes d'impostos als assalariats i que es facin més inversions en projectes d'infraestructura.

Preocupats per la inflació

Ben Bernanke analitza amb peus de plom una tercera injecció de dòlars, ja que actualment la inflació es troba per sobre del 3% i hi ha alguns membres de la Fed que s'hi oposen obertament. Aquestes veus crítiques creuen que més expansió monetària no ajudarà l'economia i farà augmentar la inflació. Tot i així, Bernanke va defensar les dues expansions anteriors i va assenyalar que l'últim programa de compra de bons va aconseguir mantenir baixos els costos de finançament i estimular l'economia.

"El sanejament de l'economia trigarà un temps", va afirmar en el seu discurs el president de la Reserva Federal, que va reiterar que la recent desacceleració es devia en part a factors temporals com els alts costos de l'energia i els efectes del tsunami al Japó, però va reconèixer que el mercat laboral nord-americà es troba més feble del que la Fed voldria.

stats