Crònica 23/05/2011

Bildu fa història i s'imposa a Guipúscoa

Jaume Clotet
3 min
Bildu fa història i s'imposa a Guipúscoa

Fa només dues setmanes era un partit il·legal que no podia concórrer a les eleccions, però ahir Bildu va fer història a les eleccions municipals i forals celebrades al País Basc i Navarra. El nou partit va trencar totes les previsions i es va convertir en la primera força política a Euskadi en nombre de regidors i va obtenir una victòria a Guipúscoa sense precedents, on va aconseguir un de cada tres vots.

Malgrat que Bildu va superar el sostre històric de l'esquerra abertzale aconseguit amb la marca Euskal Herritarrok (EH) el 1998, cal tenir en compte que partits com Eusko Alkartasuna (EA) formen part del nou partit i en conseqüència no són resultats comparables. Però tot i això la victòria abertzale va ser la notícia de la nit electoral i va demostrar que una part significativa de l'electorat basc ha respost al nou escenari polític sorgit de la treva d'ETA.

Sens dubte, el principal èxit de Bildu va ser la victòria a Sant Sebastià, històricament a les mans socialistes. Així, els abertzales van treure 8 regidors, un més que el fins ara alcalde Odón Elorza. Tenint en compte que populars i penebistes van empatar a 6 regidors, no es pot descartar que Bildu pugui tenir l'alcaldia de la capital guipuscoana.

El PNB, la força més votada

En tot cas, el PNB va tornar a ser la força més votada a tot el País Basc i va aconseguir èxits notables, com la majoria absoluta a la ciutat de Bilbao, que ostentarà l'incombustible Iñaki Azkuna. Els penebistes, a més, governaran la immensa majoria de municipis biscaïns.

L'altra notícia important de la nit va ser la clara derrota del PSE. No només va perdre la capital donostiarra, sinó que va patir greus retrocessos a Bilbao i Vitòria. Els socialistes van encaixar una derrota sense pal·liatius i només van salvar els mobles en algunes ciutats del marge esquerre del Bidasoa. Amb la clatellada del PSE, en l'àmbit unionista només el PP va aconseguir resistir i va mantenir els seus nivells de representació. Fins i tot en algun lloc, com a Vitòria, va aconseguir convertir-se en la primera força política. Els populars també van ser el partit més votat a Àlaba.

El mateix esquema de les municipals es va desenvolupar a les eleccions a les tres diputacions forals. El PNB va guanyar còmodament a Biscaia mentre que Bildu va vèncer a Guipúscoa, tot i que haurà de pactar per governar-la. A Àlaba va guanyar el PP però la suma del PNB i Bildu podria arrabassar-li el govern.

La lectura política de les eleccions d'ahir deixa clar que l'electorat basc ha castigat durament el PSE del lehendakari Patxi López. De fet, totes les enquestes publicades des del seu nomenament han dit que una majoria social no ha entès la naturalesa del pacte entre socialistes i populars que va desallotjar el PNB de les institucions. Ahir mateix van admetre el mal resultat i es van comprometre a modificar la seva política d'aliances, tot i que van deixar clar que descarten qualsevol pacte amb Bildu.

UPN i Bildu guanyen a Navarra

A Navarra la Unión de Pueblo Navarro (UPN) va mantenir intacta la seva hegemonia malgrat que el 2008 aquest partit regionalista va trencar el pacte que mantenia amb el PP i pel qual es presentaven junts a totes les eleccions. Així, a les eleccions al Parlament de Navarra els regionalistes van treure 18 escons d'un total de 50. El PSN en va aconseguir 9, mentre que Nafarroa Bai (NaBai) va treure 8 diputats i Bildu en va aconseguir 7. El PP va obtenir 4 escons i la filial d'IU en va aconseguir 3. Amb tota probabilitat, la regionalista Yolanda Barcina serà la nova presidenta navarresa.

A Pamplona UPN va obtenir 11 regidors, seguida de NaBai, que en va treure 7. El PSN i Bildu van empatar en al tercera posició, amb 3 regidors cadascun. Amb aquests resultats, els regionalistes continuaran governant tant la comunitat foral com la seva capital.

Fora de Pamplona, UPN també va aconseguir una victòria folgada amb una quarta part dels vots, seguida pels socialistes navarresos amb un 16% dels vots. Els abertzales es van tornar a dividir simètricament entre Bildu i NaBai; les dues forces van treure un 11% dels vots, però la nova formació va conquerir moltes més alcaldies, sobretot antics feus abertzales com Etxarri-Aranatz, Leitza o Lesaka. A Altsasu es va produir un empat a quatre regidors entre Bildu i NaBai.

stats