Crònica 21/05/2011

Bildu regira Euskadi però no fa trontollar López

Daniel Gómez
2 min
Els líders de Bildu van fer balanç de la campanya a Navarra.

Bilbao.Bildu ha marcat la campanya a Euskadi i Navarra i promet seguir condicionant l'agenda després del 22-M. Si fa vuit anys tots els partits, especialment els més petits, es van aprofitar de la il·legalització de l'esquerra abertzale, el seu retorn reordenarà institucions locals i forals. El mapa es tornarà a fragmentar i seran necessaris els pactes. Els candidats van dedicar les últimes hores als acords postelectorals. El lehendakari, Patxi López, ja ha anunciat que el PSE no arribarà a cap entesa amb Bildu perquè els separa "un abisme democràtic", malgrat que estan disposats a "parlar-hi". El PP també ha modulat el seu discurs. D'entrada advertia que la presència de Bildu comportaria la ruptura de l'acord de governabilitat amb els socialistes, però ara Antonio Basagoiti assegura que el seu partit no trencarà "mai" aquest pacte, sobretot per "no donar el gust al PNB i a ETA".

El PP, molt crític amb els magistrats del TC que han legalitzat Bildu, no es resigna i farà tot el possible a partir del 23 de maig per forçar la "il·legalització sobrevinguda" en cas que els càrrecs electes d'una formació no condemnin ETA. El candidat del PP a Àlaba, Javier de Andrés, diu que la primera mesura que adoptarà si guanya les eleccions serà posar a prova Bildu presentant una moció que ho expliciti.

Iñigo Urkullu ha centrat les intervencions a alertar que el PNB és l'únic que pot evitar que el PSE i el PP exportin al món local l'acord que mantenen des de fa dos anys. El PNB es presenta com el vot útil per fer descarrilar els plans del front constitucionalista. En un intent de desactivar l'estratègia del PNB, el PSE en els seus mítings ja ha descartat "un front amb el PP" a la resta d'àmbits, i es decanta pels "pactes amb diferents" socis. La preocupació del PNB i Aralar és evitar que Bildu els resti vots a Guipúscoa, bastió abertzale i on el partit d'Urkullu aspira a seguir governant la Diputació, i a Navarra, feu dels de Patxi Zabaleta.

La campanya ha passat sense incidents i l'única situació polèmica va ser el 9 de maig, quan el pres d'ETA Ander Errandonea va demanar el vot per a Bildu. Mariano Rajoy, Alfredo Pérez Rubalcaba i Felipe González han visitat Euskadi. Destaca l'absència de José Luis Rodríguez Zapatero.

stats