Crònica 15/05/2011

Bildu s'erigeix en l'alternativa a un PNB "fracassat"

Daniel Gómez
2 min
Bildu va fer ahir l'acte central de campanya en el BEC de Barakaldo en un ambient festiu.

BilbaoBildu ha dit prou. Cansada dels atacs permanents que la vinculen amb ETA ha passat a l'ofensiva i proclama que s'ha acabat el temps del PNB, el PP i el PSE. La coalició sobiranista va ensenyar ahir el múscul polític en l'acte més multitudinari dels que s'han fet a Euskadi des que va començar la campanya electoral, i que va reunir unes deu mil persones en el recinte firal del BEC de Barakaldo. S'ha acabat resistir i només defensar-se. "Que es preparin els polítics grisos d'aquest país perquè, sense cap mena de dubte, arrasarem a les urnes", advertia la candidata a l'alcaldia de Pamplona, Bakartxo Ruiz, des d'un sobri escenari amb el fons blanc perquè hi destaquessin millor la ikurriña i la bandera de Navarra. Ruiz, germana d'un pres d'ETA, denunciava: "Han pretès silenciar la nostra veu, però han provocat l'efecte contrari. Els grans estrategs de Madrid han aconseguit unir més el poble basc", deia satisfeta.

Vot per la pau

Bildu va aprofitar l'acte central de la campanya per demostrar el seu poder de convocatòria i també per presentar-se com una força "decisiva", "imprescindible" i sobretot "útil". Pello Urizar destacava que la presència de Bildu a les urnes és la primera victòria "del pols que l'independentisme unit ha tingut amb l'Estat espanyol" i avançava: "Contestarem com a país a una estratègia que ens ataca com a país". El dirigent d'Eusko Alkartasuna va assegurar: "Cada vot de Bildu és un vot que ens apropa a la resolució del conflicte, a la pau, a la normalització política". I va continuar amb la recomanació d'anar a les urnes el 22 de maig "pensant amb el cap i decidint amb el cor". Urizar està convençut que "el vot de Bildu és l'únic vot útil perquè si la fórmula de pacte del PNB o la via policial del PSOE i el PP haguessin estat útils ja haurien donat resultats". Pel dirigent abertzale "l'intent de seduir Espanya no ha funcionat", ni tampoc "la repressió per acovardir el poble basc". Per tot plegat, "el sobiranisme -afegia- votarà Bildu, perquè és un moment decisiu per a Euskal Herria" , i perquè els models que ofereixen els del PNB, els socialistes i els populars "signifiquen un nul avenç en matèria nacional i zero avenç en el procés de pacificació".

Amb tot, Bildu està disposada a reunir-se l'endemà dels comicis locals i forals "amb el PSE i amb qui faci falta, amb tothom, i sense condicions" per treballar a favor de la pau i buscar una solució al problema basc. Això sí, Urizar advertia que estan "en el moment de la veritat" i que Bildu exigirà que l'aposta per la normalització i la pau sigui una prioritat. En aquest sentit, reclamarà que es tingui en compte la feina dels mediadors internacionals encapçalats per l'expert en resolució de conflictes, l'advocat sud-africà Brian Currin.

Un altre dels socis de la coalició independentista, Oskar Matute, d'Alternatiba, aprofitava per insistir en el discurs més social i acusava PNB, PP, PSE i els regionalistes navarresos d'UPN de compartir el mateix programa electoral, "el de la patronal", criticava. Matute va definir Bildu com "l'alternativa sobiranista i d'esquerres que tanta por" fa a Madrid, i li va augurar un llarg recorregut polític ."Pesi a qui pesi, hi ha Bildu per estona", va afirmar. Els crits a favor de la independència i de l'amnistia per als presos d'ETA van ser les consignes més repetides pels assistents.

stats