ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 28/09/2011

Bildu es veu amb grup al Congrés

L'esquerra abertzale se sent forta i preveu aconseguir una presència important al Congrés dels Diputats. Els temps dels boicots que havia fet Herri Batasuna sembla que han passat a la història.

Daniel Gómez
2 min

Bilbao.El sobiranisme basc vol desembarcar al Congrés dels Diputats i utilitzar-lo com a altaveu polític i mediàtic a favor de les seves reivindicacions. S'ha acabat el tradicional boicot a les institucions espanyoles o la presència intermitent que durant anys va practicar l'antiga Herri Batasuna a les Corts. L'aliança electoral entre Aralar i els partits que formen Bildu -l'esquerra abertzale, Eusko Alkartasuna i Alternatiba- troba del tot necessari plantar-se a Madrid de manera permanent i amb una representació important a partir del 20-N disputar l'hegemonia de la veu basca al PNB. L'objectiu és obtenir grup parlamentari propi i els càlculs més optimistes pronostiquen entre 5 i 7 escons, incloent-n'hi un per Navarra. La nova plataforma independentista, que podria adoptar el nom d'Amaiur, creu que en la nova fase política -amb el cicle violent d'ETA exhaurit- és necessari aprofitar les eleccions espanyoles per reivindicar els drets nacionals del poble basc i fer irreversible el camí cap a la pau.

Oskar Matute, de Bildu, va destacar que els esdeveniments polítics de l'últim any han demostrat que el dret a decidir "és a l'agenda de la societat basca", però també va insistir que "hi ha aspectes prioritaris en matèria de pau i de normalització política en què l'Estat espanyol és un actor necessari". Per això els independentistes pretenen atrinxerar-se al Congrés, per obligar el pròxim govern -estigui en mans del PSOE o del PP- a assumir un paper protagonista en la resolució del conflicte basc.

El PNB fa dies que insisteix que no està gens preocupat pel nou competidor. És una tranquil·litat aparent, desmentida pels atacs que el seu líder Iñigo Urkullu dedica des de fa uns dies a l'esquerra abertzale, qüestionant la seva capacitat de fer política a Madrid en benefici dels bascos. El pol sobiranista provoca inquietud a Sabin Etxea, la seu central dels nacionalistes a Bilbao.

Un dels artífexs d'aquesta ofensiva, el diputat Josu Erkoreka, avisa la coalició abertzale que si l'autodeterminació és l'únic punt del seu programa "ja sap que és una reivindicació condemnada al fracàs". Durant la recent reforma constitucional, el PNB va intentar incloure una esmena perquè fos reconegut aquest dret al poble basc, iniciativa que no va reeixir. D'aquí ve l'advertència d'Erkoreka.

stats