OBERTURA POLÍTICA AL SUD-EST ASIÀTIC
Crònica 01/04/2012

Birmània va a les urnes per avalar les reformes

Birmània busca en els comicis d'avui i en l'elecció com a diputada de la líder opositora, Aung San Suu Kyi, un aval a les seves reformes. Occident només reclama una votació creïble per aixecar les sancions.

Jordi Calvet
3 min
Partidaris de l'opositora Lliga Nacional Democràtica es manifestaven divendres a Yangon per reivindicar l'obertura política.

BANGKOKLes eleccions de Birmània no seran cap exemple de rigor democràtic, però el govern de l'exgeneral Thein Sein en tindrà prou que la comunitat internacional les consideri "creïbles" per legitimar l'inèdit procés de reformes dels últims mesos i treure de l'ostracisme un país que s'ha passat els últims cinquanta anys sota el ferri i, sovint, brutal control de juntes militars.

Serà una votació políticament significativa per la participació de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND), guanyadora de les eleccions del 1990 que els generals no van acatar, i la seva líder, Aung San Suu Kyi, que es presenta per primer cop després d'haver passat bona part dels últims vint anys en arrest domiciliari. Però a efectes pràctics, i al marge de quin sigui finalment el resultat, el governamental Partit per a la Unió, la Solidaritat i el Desenvolupament (PUSD) conservarà intacte el control hegemònic de totes les institucions.

En joc hi ha 45 escons del Parlament, el Senat i les cambres regionals que els seus titulars van deixar vacants per ocupar càrrecs ministerials en la formació del govern que va sortir de les eleccions del novembre del 2010. Es tracta tot just del 7% d'un legislatiu que per mandat constitucional reserva una quarta part de les places a l'exèrcit i en què el 80% de la resta l'ocupa el PUSD, el partit creat per l'última junta.

Les eleccions arriben vuit mesos després que Thein Sein convidés Suu Kyi a la primera reunió a Naypyidaw, la capital, per obrir el diàleg entre el govern i la líder opositora. D'aquella trobada no n'ha transcendit tot però, just després, l'executiu iniciava una sèrie de mesures liberalitzadores sense precedents com l'alliberament de presos, la legalització de sindicats i la LND, o la relaxació del control sobre els mitjans de comunicació.

Tothom dóna per fet que Suu Kyi aconseguirà l'escó de la circumscripció de Kawhmu, al sud de Yangun, i que es convertirà en la cap de l'oposició al Parlament de Naypyidaw, on es preveu que l'acompanyin alguns dels altres 43 candidats que presenta la LND. Així ho esperen, també, Thein Sein i els dirigents reformistes per involucrar la premi Nobel de la pau en les reformes.

"L'elecció de Suu Kyi legitimarà el procés legislatiu i catalitzarà altres canvis, inclòs un esforç més gran per desmantellar el règim de sancions imposat per Occident", assegura Nicholas Farrelly, expert en Birmània de la Universitat Nacional d'Austràlia.

Un mercat per obrir

El govern birmà vol posar fi a les sancions per obrir el país a la inversió estrangera i deixar de dependre econòmicament de la Xina. L'interès sembla compartit pel països occidentals, encapçalats per la Unió Europea i els Estats Units, ansiosos per accedir a un mercat estratègic i ric en recursos naturals on, a més de la Xina, ja fa temps que han pres posicions països com l'Índia, Tailàndia i Singapur. Un centenar d'observadors internacionals han estat convidats, per primer cop, a seguir els comicis.

De moment, Suu Kyi denunciava divendres la implicació de representants del govern en irregularitats que van "més enllà del que és acceptable en unes eleccions democràtiques", com agressions i intimidació de candidats de la LND, si bé afegia que "continuarem endavant perquè creiem que aquesta és la voluntat de la gent".

El dia anterior, Thein Sein admetia "errors innecessaris" davant les denúncies de compra de vots i manipulació del cens electoral, i feia una crida a "respectar la decisió del poble".

stats