INFRAESTRUCTURES
Crònica 29/09/2011

Blanco pacta amb França el suport al Corredor Central

Carles Arbolí
2 min
El Corredor Mediterrani és la gran reclamació de Catalunya, València, les Balears i Múrcia.

BARCELONA.Espanya i França van sorprendre ahir a tothom amb la signatura d'una declaració conjunta del ministre de Foment, José Blanco, i del ministre francès de Transports, Thierry Mariani, sobre les connexions de transport entre els dos països demanant que el Corredor Central ha de quedar incorporat a les xarxes transeuropees. En canvi, en el document, no es feia cap referència al Corredor Mediterrani que es reclama, especialment des de Catalunya, València, les Balears i Múrcia. En la declaració, els dos països consideren que el Corredor Central és "un objectiu estratègic a llarg termini" i que la seva realització serà una fita en les infraestructures del segle XXI.

L'anunci va caure com una galleda d'aigua freda a la Generalitat i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va contactar telefònicament amb Blanco per demanar-li explicacions.

Després, Recorder va treure importància a la declaració hispano-francesa i considera que això no resta punts ni possibilitats al Corredor Mediterrani davant la decisió que ha de prendre el 19 d'octubre la UE sobre les infraestructures europees. El conseller atribueix l'acord a "moviments electorals". El ministeri de Foment també va desmentir oficialment que l'acord entre Espanya i França vagi en contra del Corredor Mediterrani, i un portaveu va arribar a qualificar de "barbaritat" que se n'hagi fet aquesta interpretació. En un altre aclariment a través de Twitter, Foment va insistir que manté el seu "compromís" amb els corredors ferroviaris conjunts, "inclòs el Corredor Mediterrani".

L'ambigüitat del text de la declaració entre Espanya i França va desconcertar també els especialistes. L'expert en infraestructures i catedràtic d'economia aplicada a la Universitat de Barcelona (UB) Germà Bel va qualificar de "confús" el document, ja que podia donar peu a diferents interpretacions. "Crec que l'única lectura possible és política perquè tot el text és ambigu i poc clar", va assenyalar.

stats