Crònica 12/11/2011

Blanco culpa les autonomies d'un possible incompliment del dèficit

El govern espanyol afirma que la reducció del dèficit va "per bon camí". Però si Brussel·les l'encerta i Espanya no arriba al 6% promès, el ministre portaveu ja va advertir que en culparà les autonomies.

M.c. / T.g.
1 min
Blanco va assegurar que hi ha "bases sòlides" perquè l'economia espanyola creixi i pugui generar ocupació.

Madrid / Barcelona.L'executiu socialista va rebutjar ahir qualsevol responsabilitat en un hipotètic incompliment de l'objectiu del dèficit que va acordar amb Europa. L'endemà que la Comissió Europea pronostiqués que Espanya incomplirà l'objectiu del dèficit d'enguany -arribaria al 6,6% en comptes del 6%- i del 2012 i del 2013, superant el 4,4% i el 3% amb un 5,9% i el 5,3%, el ministre portaveu va dir que l'evolució actual "va per bon camí".

L'argument de Brussel·les que es va apropiar José Blanco va ser el de les "desviacions dels governs regionals". El ministre va indicar que "ara és prioritari que les autonomies assumeixin els seus compromisos i compleixin amb les mesures dels plans de reequilibri publicades". Va advertir que si compleixen amb els plans a final d'any també compliran amb els objectius de dèficit.

Més bons per a particulars

El consell de ministres va autoritzar l'emissió de bons i obligacions a curt termini de Catalunya per valor de 1.240 milions. Després d'obtenir aquest permís, la Generalitat va optar ahir mateix per ampliar en 300 milions l'emissió de bons per a particulars en vigor. Això vol dir que l'operació inicial plantejada per 3.700 milions, que ja es va incrementar aquesta setmana fins als 4.000 milions, quedarà situada en els 4.300 milions. La decisió s'ha produït amb certa pressa perquè demà passat acaba el termini de comercialització de l'emissió. D'altra banda, i amb el mateix objectiu de fer calaix, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publicava ahir l'autorització de venda de fins al 90% del capital de l'empresa pública ICF Equipaments.

stats