CONSELL DE MINISTRES
Crònica 17/09/2011

Blanco desmenteix Salgado pel patrimoni

Les desavinences en el si de l'executiu espanyol s'accentuen a mesura que s'acosta el 20-N. Blanco ahir va corregir Salgado, que al seu torn dijous havia desmentit Rubalcaba sobre l'impost del patrimoni.

Miquel Codolar
2 min
Incòmode Després que Blanco digués el contrari del que el dia abans havia anunciat Salgado, es va mostrar incòmode davant les preguntes.

Madrid.Les discrepàncies públiques entre els ministres de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero sobre la recuperació de l'impost del patrimoni van viure ahir un nou capítol. No hi havia d'haver novetats després que la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, convoqués dijous una roda de premsa expressament per donar detalls de la recuperació de la taxa i posar ordre al ball de xifres que el ministre portaveu, José Blanco, i el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, havien anunciat hores abans. Però ahir, mentre ella estava a la reunió de l'Eurogrup de Polònia, el ministre va dir el contrari del que ella havia anunciat.

Blanco va afirmar que "cap autonomia cobrarà dues vegades l'impost del patrimoni", tant si decideixen aplicar-lo com no fer-ho. Es referia a la compensació de 2.100 milions que reben les autonomies des que Zapatero va suprimir aquest impost, el 2008. Enguany havia de ser el primer any que aquests diners arribessin a través de l'aplicació de la llei de finançament autonòmic, una partida mitjançant la qual el Govern esperava percebre uns 537 milions.

Les autonomies hi perden

Però més enllà d'expressar què li agradaria que passés, el govern espanyol ja no és a temps de fer-hi res i qui prendrà la decisió serà el president que surti de les eleccions del 20 de novembre. Salgado havia explicat que no es podia canviar la llei de finançament per una qüestió tècnica i, per tant, les autonomies cobrarien l'impost dues vegades. Blanco va treure importància a la "fórmula" que s'apliqui, però va dir que es podria fer amb la liquidació del 2013.

Les autonomies hi perdran la meitat, perquè fins ara se'ls compensava amb 2.100 milions i les modificacions de l'impost que es recupera no els permetrà recaptar més de 1.090 milions. En resum, amb el plantejament de Salgado de dijous, Catalunya passaria d'ingressar els actuals 537 milions a més de 800 milions, però seguint a Blanco la quantitat es reduiria als 271 milions segons els tècnics d'hisenda de Gestha. En la línia de Rubalcaba, Blanco va afegir que l'estalvi de l'Estat ajudarà a complir l'objectiu del dèficit. Va defensar un impost que afectarà el 6% de la població, i va dir: "Segur que milions d'espanyols estarien encantats d'haver de pagar".

L'impost afectarà els contribuents amb més de 700.000 euros, pe rò no a tots, ja que els més rics tenen la fortuna a les sicav . És el cas del president del Banco Santander, Emilio Botín, que va ser el primer a queixar-se tot i que no l'haurà de pagar. El president de la patronal madrilenya, Arturo Fernández, va afegir que tenir 700.000 euros és propi de la classe mitjana.

stats