Crònica 08/10/2011

Blanco garanteix que "cap euro del contribuent anirà a les caixes"

El consell de ministres dóna el vistiplau perquè els bancs contribueixin a pagar les pèrdues que pugui tenir la bancanització de les caixes. El govern espanyol respon als bancs, molestos, que ja està fet.

Miquel Codolar
2 min
El ministre portaveu, José Blanco, va dir que l'executiu "comprèn les crítiques" dels bancs, però Espanya ho necessita.

Madrid.L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero manté la política dels fets consumats fins a l'últim moment. Dijous la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va anunciar que els fons de bancs, caixes i cooperatives de crèdit s'unificarien i servirien per afrontar possibles pèrdues del procés de nacionalització temporal de les caixes. Ahir el consell de ministres ho va aprovar. El reial decret llei l'haurà de convalidar la diputació permanent, que es reunirà la tercera setmana d'octubre, ja que el Congrés es va dissoldre amb motiu de les eleccions.

La mesura no ha agradat gens als bancs, que no volen que els seus diners ajudin les caixes. "Sempre hem manifestat que les entitats financeres sanejades podrien fer una contribució especial per afrontar els desafiaments econòmics que tenim com a país", els va respondre el ministre portaveu, José Blanco. Després de l'argument patriòtic va explicar que l'executiu "comprèn les crítiques" però la decisió és "clara, rotunda i contundent" i garanteix que "ni un sol euro del contribuent anirà destinat al sanejament del sistema financer". Les caixes ho veuen molt bé. Pel director general de Funcas, Carlos Ocaña, es tracta d'un "ajustament tècnic molt raonable i ben rebut en general".

UGT vol mesures dràstiques

Alguns grups parlamentaris també han criticat la mesura. El diputat d'IU Gaspar Llamazares va dir que el nou fons de garantia de dipòsits és una "maniobra comptable" que vol "amagar que els ciutadans estan finançant el sanejament de la banca privada" així com "la venda a preus de saldo de les caixes a la banca privada". En canvi, pel secretari general d'UGT, Cándido Méndez, la mesura és "justa i convenient", tot i que va afegir que la reestructuració financera és "totalment ineficaç" perquè no ha normalitzat el crèdit. Per això el sindicalista va reclamar "mesures més dràstiques".

Les caixes no estaran nacionalitzades per sempre més. El Banc d'Espanya espera recuperar els diners i marxar-ne. Però si les entitats no són prou atractives per trobar comprador o no retornen els diners públics, hi haurà pèrdues. És per assumir aquests diners que l'executiu espanyol va aprovar ahir la utilització dels fons de garantia de dipòsits. Són diners que els bancs (3.144 milions), les caixes (1.918 milions) i les cooperatives de crèdit (731 milions) guarden perquè els ciutadans puguin recuperar fins a 100.000 euros del seu compte corrent en cas que la seva entitat tingui dificultats. El primer que pot assumir el fons són els 2.800 milions per a l'intervinguda CAM, el que el deixaria 3.800 milions a la bossa.

stats