Crònica 07/12/2011

"Bogotà ha comès crims contra la humanitat"

Crítiques "A Colòmbia els bàrbars són premiats" Acusació "El problema no són les FARC, sinó els paramilitars i l'exèrcit" Víctima "M'han matat 200 companys en 15 anys"

M.f.
2 min
Tuberquia ha estat finalista dels premi Sàkharov de la UE.

Van començar sent 1.300 persones i ara només en són 1.000. A més de dos-cents els han assassinat les forces de l'ordre colombianes o la guerrilla i els altres, espantats, han fugit cap a la ciutat. Es tracta de la Comunidad de Paz de San José Apartadó, una petita població camperola del nord de Colòmbia que no s'està de denunciar que, segons les seves proves, el govern de José Manuel Santos "ha comès crims contra la humanitat". Després de quinze anys de mobilitzacions han aconseguit el reconeixement de Brussel·les com a finalistes dels premis Sàkharov per la llibertat de consciència.

Què denuncien?

La nostra comunitat es va agrupar el 1997 per fer pinya en contra de la violència de les forces de l'ordre. La seva intenció és sembrar l'odi i la por perquè ens desplacem a les ciutat i deixem lliures les nostres terres, riques en recursos naturals, per a les empreses explotadores.

Qui perpetra els atacs? La guerrilla o l'exèrcit colombià?

Els denunciem a tots perquè l'actor armat és indiferent. Estem parlant de més de 200 morts, 170 assassinats per part de la força pública en accions directes de militars i paramilitars. A Colòmbia el paramilitarisme és política legítima de l'estat des del 1962, d'acord amb el govern dels Estats Units, i està preparat per a l'extermini de les organitzacions d'oposició, polítiques o socials.

Però segons les notícies oficials Colòmbia té bones perspectives...

El govern de Santos no fa més que mentir de cara a fora, de la mateixa manera que ho va fer Uribe. A Colòmbia els bàrbars són premiats i, és igual si són guerrilla o militars. Diuen que les FARC estan disminuint, però veiem que els atacs contra civils no paren de créixer.

Veu alguna possibilitat de canvi?

Amb aquest govern, impossible, i més amb el suport dels Estats Units. Nosaltres hem portat el govern colombià al Tribunal Penal Internacional, però Bogotà ens acusa a nosaltres de pertànyer a la guerrilla.

stats