CANVIS EN LA SANITAT
Crònica 26/10/2011

Boi Ruiz: "Ha arribat l'hora de la veritat"

El Govern presentarà abans de Nadal al Parlament els canvis organitzatius en la sanitat catalana. El conseller Boi Ruiz entén que no pot demorar més les reformes estructurals. I començarà per l'ICS.

Joan Serra
2 min
L'Hospital Vall d'Hebron és un dels vuit hospitals públics que han aplicat dies de reducció de l'activitat, a instàncies de l'ICS.

Barcelona.L'aplicació de canvis estructurals en el sistema sanitari és inajornable. Així ho entén el conseller de Salut, Boi Ruiz, que cada cop que ha d'argumentar la necessitat d'actualitzar el model parla més clar. "Ha arribat l'hora de la veritat", va expressar ahir en l'inici de la seva intervenció a la Trobada del Sector Sanitari, organitzada per l'escola de negocis Iese. A més de demanar l'obertura d'un debat polític a escala estatal per analitzar quins recursos extraordinaris fan falta per finançar el sistema sanitari, el conseller va avançar que abans de finals d'any presentarà al Parlament el Pla de Salut, en el qual s'establiran els canvis organitzatius estratègics per aconseguir que el model sigui sostenible. Ruiz va introduir una premissa: "Podrem contenir la despesa els pròxims anys si el 31 de desembre no hem gastat més del que tenim pressupostat". Un avís per a sindicats i professionals.

Una de les primeres transformacions que el Govern afrontarà és la reestructuració de l'Institut Català de la Salut (ICS), que aglutina una plantilla de més de 41.000 treballadors públics. La voluntat de la conselleria és fragmentar l'ICS en societats més petites, passos que haurien de permetre, segons el Govern, que el funcionament de l'empresa fos més flexible i àgil. Abans del torn de Ruiz a l'Iese, el president de l'ICS, Josep Prat, va remarcar que l'actual model de gestió i recursos humans està "esgotat" perquè la institució és "rígida" i està "molt sindicalitzada". Prat va defensar una "descentralització efectiva" de l'ICS, i va puntualitzar que el camí passa per "confiar en els professionals" i "fer aliances" amb altres proveïdors. El president de l'empresa que agrupa vuit hospitals i bona part de l'atenció primària va detallar que aquestes aliances entre centres s'han d'aplicar a partir de criteris de proximitat territorial, per exemple, per unificar serveis. Preguntat sobre els terminis de la reforma, Prat va ser explícit: "Tenim bastant clar què hem de fer i d'aquí a finals d'any sabrem com ho hem de fer".

1.300 visites diàries perdudes

Les xifres ajuden el conseller de Salut a dibuixar les disfuncions del model i a justificar canvis profunds que van més enllà de les dificultats conjunturals que han obligat la Generalitat a fer retallades als hospitals. Ruiz va recordar ahir en unes declaracions a l'agència Efe que cal fer un ús adequat dels recursos: "L'usuari ha de sentir la responsabilitat moral que quan no tracta bé la seva salut l'hem de pagar entre tots". El conseller va advertir que a Catalunya cada dia es deixen de fer 1.300 visites d'especialistes programades "perquè els pacients no es presenten a les cites". Aquest dispendi -330.000 vistes a l'any- té un cost de més de deu milions d'euros.

Mentre el Govern traça el camí que ha de permetre ordenar el sector a llarg termini, els sanitaris expressen el seu malestar. Els cinc sindicats que negocien un acord laboral amb l'ICS -CCOO, UGT, Metges de Catalunya, Satse i CATAC-CTS- promouran una concentració al Parlament el 9 de novembre. L'opció de la vaga continua latent.

stats