SALUT LES RETALLADES DEL GOVERN
Crònica 01/04/2011

Boi Ruiz: "Hem vingut a salvar la sanitat"

El conseller de Salut, Boi Ruiz, esclata contra sindicats, patronal i oposició per crear alarma social amb les retallades del seu departament. "Hem vingut a salvar la sanitat pública", diu Ruiz.

Lara Bonilla
3 min
Boi Ruiz: "Hem vingut a salvar la sanitat"

BARCELONA.El conseller de Salut, Boi Ruiz, està "dolgut" per les crítiques rebudes i ahir, durant una roda de premsa posterior a una reunió amb el col·lectiu d'infermeria, va esclatar: "Em fa angúnia sentir antics responsables dient determinades coses perquè ara toca. Demano un exercici de responsabilitat a agents polítics, sindicats i patronal".

El conseller responia amb contundència a l'exconsellera de Salut, la socialista Marina Geli, però també als sindicats i al col·lectiu de metges, que en els últims dies han alertat que el pla de retallades en la sanitat afectarà la qualitat del servei que rep el ciutadà. És per això que Ruiz va demanar lleialtat institucional i va proposar "blindar" la sanitat perquè no sigui una arma política. "Com a ciutadà demano seny i que ens deixem de debats estèrils que suposo que són fruït d'una contesa electoral per les municipals". "Més que mai aquest país necessita lleialtats institucionals", va afegir. Contra qui va arremetre amb més duresa el conseller va ser contra la seva predecessora. Segons Ruiz, la situació en què ara es troba la sanitat no es deu només al seu infrafinançament històric, sinó a una mala gestió "dels que hi eren abans": "No som nosaltres els que hem posat en perill el sistema. No li falten 1.000 milions d'euros a aquest sistema sanitari perquè hàgim arribat nosaltres al Govern, ens ho hem trobat així. Nosaltres venim a salvar el sistema sanitari públic", va dir amb vehemència.

A la defensiva

I encara va afegir: "Nosaltres sí que sabem el que ens fem, però els que van deixar la sanitat com estava no ho sabien". El conseller es referia al famós informe Vilardell. Segons Ruiz, si fa cinc anys la llavors consellera de Salut, Marina Geli, hagués aplicat l'informe Vilardell no s'hauria arribat a l'actual situació. "L'informe es va quedar en un calaix i ara en un any cal prendre mesures d'estalvi que no es van prendre llavors i que haurien estat menys traumàtiques". L'informe proposava modificar el sistema de finançament de la sanitat i reclamava un 100% de la recaptació dels impostos del tabac i l'alcohol, una mesura que havia de negociar-se amb l'Estat. El comitè d'experts, presidit pel president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, també proposava que els usuaris paguessin pels medicaments segons la seva renda. El conseller va comparèixer ahir davant dels mitjans visiblement enfadat i responent a la defensiva a les preguntes dels periodistes. Va atacar els socialistes -"els mateixos que aquí ens diuen que som la dreta salvatge que vol privatitzar la sanitat, a Madrid ens demanen que retallem el doble"- i els sindicats per especular amb les mesures que s'han d'aplicar. "No estan fent cap bé al país". El conseller va defensar el seu pla de retallades per no deixar caure un sistema de sanitat pública en el qual creu. "No es pot demanar que no hi hagi llistes d'espera i que la qualitat sigui millor i que després ningú estigui disposat a fer res", va assegurar. "És una responsabilitat col·lectiva garantir el sistema".

Garanteix les prestacions

Els gerents dels hospitals van lliurar ahir a la conselleria els seus plans de xoc per complir la reducció d'un 10% de la despesa, de mitjana, que els demana Salut. El conseller es va comprometre a aconseguir que cap d'aquestes mesures traspassi la línia vermella que és garantir la relació entre metge i pacient: "Que ningú pateixi, perquè no se'l privarà de cap prestació", va dir, malgrat que molts centres proposen reduccions de plantilla i tancaments de quiròfans o altres serveis.

El conseller es va negar a confirmar cap de les retallades que s'han filtrat i només va admetre que augmentaran les llistes d'espera per a patologies no urgents. Quan el departament de Salut tingui tots els plans sobre la taula els estudiarà i decidirà quines són les retallades que s'apliquen seguint un criteri d'equilibri territorial. Aquesta decisió, segons el conseller, no es prendrà abans del 22 d'abril.

stats