RETALLADES A LA SANITAT
Crònica 18/08/2011

Boi Ruiz acusa els alcaldes de generar alarmisme

La gestió de Boi Ruiz ha rebut moltes crítiques de l'oposició. L'últim motiu: els tancaments a l'estiu. El conseller s'ha plantat i retreu als ajuntaments crítics, alguns de CiU, la seva manca de suport.

Roger Tugas
2 min
Boi Ruiz saludant el rector de la Universitat Catalana d'Estiu, Jordi Sales, amb qui al migdia va presidir l'acte amb què s'inaugurava.

PRADA.El conseller de Salut, Boi Ruiz, s'ha afartat de la pluja de crítiques pel tancament de centres sanitaris durant l'estiu i sobretot pel paper d'ajuntaments governats per partits de l'oposició, tot i que també n'hi ha alguns, com Argentona, governats per CiU. Des de la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada (al Conflent), els va acusar ahir de fer alarmisme i "política de baixa intensitat" amb finalitats electorals.

"No hem obtingut la coresponsabilitat necessària dels ajuntaments", va lamentar Ruiz, que va assegurar que només aplica acords del 2005 començats a implantar el 2010 pel tripartit a Osona, el Baix Llobregat, l'Empordà i algunes zones de Barcelona. Igualment, va censurar qui es queda "tan sols amb el fet que es tanquen serveis" quan en realitat, segons afirma, només s'han substituït alguns centres per un servei a domicili que és fins i tot "més còmode" per a l'usuari. Malgrat la proximitat de les eleccions, el conseller es va mostrar "reticent a fer política amb una qüestió tan sensible" i va lamentar que se'n vulgui treure rèdit partidista. En concret, li molesten les acusacions de l'oposició de voler "desmantellar l'estat del benestar". La recepta que el conseller va desgranar per fer sostenible un servei que, amb l'envelliment de la població i la proliferació de les malalties cròniques, afronta nous reptes inclou incrementar recursos i gestionar-los millor. Un finançament més alt implica l'assoliment del pacte fiscal -"el gran cavall de batalla per poder mantenir les polítiques socials"-, un pacte d'estat entre el PP i el PSOE en què s'acordin noves vies d'ingressos per assegurar el manteniment del sistema (de taxes, copagaments o reformes impositives, no es va mullar) i lleialtat institucional perquè Madrid aboni a les comunitats els nous drets i serveis que reconeix, com ara l'avortament.

L'OMS com a referent

Ruiz va afegir que no vol reduir l'oferta sanitària però va criticar qui genera "falses expectatives" de nous serveis. I està convençut que "el ciutadà informat" accepta les mesures, tot i que reconeix que els partits de l'oposició sempre han criticat els dictàmens i propostes que el Govern encarrega a professionals externs, cosa que es pot llegir també com una estirada d'orelles a la formació amb qui governa com a independent. Com si actués de segell de qualitat, va referir-se a les recomanacions de l'OMS com a referent per impulsar les seves reformes.

stats