TENSIÓ A LA SANITAT
Crònica 17/11/2011

Boi Ruiz obre la porta a una nova retallada a Salut en plena vaga

Els metges han completat la vaga i esperen el pressupost del 2012. El conseller Boi Ruiz adverteix ara de la possibilitat d'una nova rebaixa, però garanteix que l'activitat assistencial no en quedarà afectada.

Joan Serra
3 min
ELS METGES PORTEN LES QUEIXES DAVANT DE LA CONSELLERIA Centenars de facultatius es van manifestar davant de la seu de Salut. Els professionals van convertir l'entrada al departament en un camp de mines per denunciar les retallades. També van demanar la dimissió del conseller Boi Ruiz.

BARCELONA.Els metges no volen sentir a parlar d'una nova reducció dels recursos destinats a la sanitat. De fet, un dels arguments capitals de Metges de Catalunya per conduir els professionals a la vaga era la necessitat d'exercir pressió per influir en la confecció dels comptes del departament de Salut per al 2012, una possible rebaixa que el sindicat va quantificar en un 4,8% respecte al 2011. En plena aturada dels professionals -el personal mèdic va viure la segona jornada de protestes-, el conseller Boi Ruiz va admetre la possibilitat d'una nova retallada en el pressupost. Ruiz, però, va garantir que no en resultarà afectada ni l'activitat assistencial ni la retribució del personal sanitari, dos conceptes que estan "protegits" i que el sector exigeix blindar. "El pressupost del departament pot tenir una reducció que no afectarà l'activitat assistencial", va puntualitzar ahir el conseller, que va recordar que els comptes encara no estan tancats, entre altres raons, perquè encara no hi ha govern a Madrid.

Salut prepara el terreny, conscient que quan presenti els números de la conselleria per al pròxim exercici seran examinats amb lupa pels professionals, sobretot si la partida global és inferior a la del 2011, reduïda en 896 milions. Per això, Ruiz va mantenir ahir el discurs formulat al Parlament setmanes enrere -que el 2012 no s'aplicaran noves retallades als hospitals i l'atenció primària-, però va reconèixer que encara hi ha camí per recórrer en l'estalvi. El conseller en va posar d'exemple la rebaixa de la despesa en el lloguer d'equipaments i en publicitat, així com l'aprimament de l'estructura administrativa i dels sous dels directius. El titular de Salut també va expressar la "voluntat perquè no es perdi cap lloc de treball".

Reformes després de la frenada

Es preparen canvis després de l'exigència de contenció pressupostària imposada pel Govern aquest any. "Hem fet una frenada brusca per protegir de la fallida el sistema sanitari públic, i això ha produït sacseig i descontentament", va reflexionar Ruiz. Convençut del camí traçat, va recordar que tots els agents convenien que l'esforç fet era necessari, però va puntualitzar que "el pas següent és acceptar-ho quan toca individualment". La conselleria entén que, un cop equilibrats els comptes, s'han d'aplicar reformes al sistema, tant organitzatives -s'avança en la fragmentació de l'Institut Català de la Salut (ICS)- com d'articulació de la professió mèdica. "Estan canviant les coses de tal manera que no podem trobar solucions amb els instruments d'abans", va raonar Ruiz. El seu departament presentarà la setmana que ve un esborrany del Pla de Salut als agents del sector sanitari, un document estratègic per a la resta de la legislatura.

Els metges tanquen la protesta

Els facultatius van comptabilitzar que la segona jornada de vaga va tenir una incidència del 73%. Segons Metges de Catalunya -el sindicat convocant de l'aturada-, un 67% dels professionals de l'atenció primària van secundar la protesta mentre que als hospitals el percentatge va ascendir fins al 78%. Els representants del personal mèdic van detallar que als vuit hospitals de l'ICS -com Vall d'Hebron o Bellvitge- un mínim de set de cada deu metges van fer vaga. El Govern va rebaixar el seguiment fins a una mitjana del 20%, un 15,4% als centres d'atenció primària (CAP) i un 23,1% a la xarxa hospitalària. Boi Ruiz, que espera recuperar l'activitat ajornada en el termini d'un mes, va dir que l'alternativa a l'aturada "és la negociació". En un comunicat, Metges de Catalunya va advertir que la mobilització dels facultatius hauria de ser la "veritable jornada de reflexió" per al Govern "perquè redreci la política erràtica que està danyant la qualitat assistencial".

stats