NOU MODEL A SANITAT
Crònica 21/04/2011

Boi Ruiz cedeix i renegocia la retallada a Salut

Les contínues protestes al carrer han obligat el Govern a renegociar les retallades a la sanitat. El mateix dia de la manifestació ja es va reunir amb els sindicats i vol continuar dialogant amb el sector.

L. Bonilla / C. Arbolí
2 min
Després de vint anys donant servei als veïns de l'Eixample de Barcelona ahir va tancar el dispensari d'urgències de l'Hospital Clínic entre les queixes dels treballadors.

BARCELONA.La pressió del personal sanitari, dels sindicats i de la ciutadania per frenar els plans de xoc als hospitals catalans va en augment i el Govern s'ha obert a flexibilitzar el to de la retallada. Ja ho va dir dimarts el portaveu del Govern, Francesc Homs: "Val més corregir el tempo si hi ha possibilitat de diàleg".

I és per això que el departament de Salut no podrà complir el termini que s'havia fixat per anunciar les mesures d'ajust, ja que el Govern vol asseure's a negociar amb el sector. De fet, dijous passat, el mateix dia de la manifestació, responsables de la conselleria de Salut es van reunir amb els sindicats. "Ens han cridat a dialogar perquè s'han vist obligats a fer-ho, ja que estem fent molt de soroll però no veig una voluntat real de deixar-nos participar", explicaven ahir fonts sindicals. "Ens han demanat que participem en els canvis que hi haurà en les condicions de treball del personal sanitari però entenem que el que realment volen és que els ajudem a quedar bé", afegia aquest mateix càrrec sindical.

El Govern ha pres nota del malestar social que han generat les retallades i per això ha ajornat la presentació dels plans de xoc prevista per a aquesta setmana. La següent data a l'agenda és el 27 d'abril, dia en què també s'ha de reunir el consell de direcció del CatSalut, però ara aquesta data tampoc és segura.

Aplicació en dues fases

El departament de Salut continua analitzant els plans de xoc que han presentat els gerents dels hospitals catalans i no es descarta aplicar les mesures d'ajust en dues fases, com demanava la patronal del sector. En una primera fase s'aplicarien les mesures menys impopulars, com ara la reducció de les estructures directives i burocràtiques, i en una segona, en funció del que passi el 14 de maig -data de la segona manifestació contra les retallades- i el 22 de maig -data de les eleccions municipals- entrarien en funcionament les més polèmiques, que són totes les que afecten l'activitat assistencial.

La manifestació de dijous passat no ha deixat indiferent l'executiu. El president Artur Mas parla ara d'un ajust pressupostari d'entre el 5% i el 10% i diumenge el conseller Ruiz deia en una entrevista que crearà una taula de juntes clíniques per "anar decidint coses". "El Govern ha de tenir habilitat per escoltar" per veure "si es poden ajustar coses", va dir Homs. I mentre la conselleria de Salut decideix quan compareixerà el conseller Boi Ruiz per explicar els seus plans, alguns hospitals ja han començat a aplicar mesures d'ajust.

L'Hospital Clínic va tancar ahir el dispensari d'urgències extrahospitalàries i, aprofitant les vacances de Setmana Santa, l'Hospital de la Vall d'Hebron ha tancat un 40% dels llits d'hospitalització i una quarta part dels llits de l'UCI. La idea és fer el mateix de l'1 de juny al 30 de setembre aprofitant la davallada d'activitat durant l'estiu.

stats