Crònica 11/02/2012

Bon moment per vendre?

Els factors que cal tenir en compte si vols vendre el pis

Ara
2 min

BarcelonaQuant val el meu pis?

1. Buscar un preu ajustat

Tot depèn de les necessitats reals del comprador. Encara que pugui semblar banal, més que el preu del pis és molt important comprovar si es pot pagar amb la renda disponible. A més, l’Euríbor, l’índex que fixa la majoria de les hipoteques, varia depenent de la conjuntura econòmica.

2. Taxar l’habitatge

La primera cosa que s’ha de fer és taxar el pis, una operació que té un cost. És el que més s’aproxima a la realitat de mercat per saber el valor real d’un pis. Amb tot, algunes societats taxadores depenen de bancs o bé reben instruccions de les entitats financeres, cosa que vol dir que en temps de la bombolla immobiliària hi podia haver casos de preus inflats.

3. Instruments a internet

Al marge de la taxació, és bo tenir una opinió més personal. És a dir, hi ha tota mena de portals d’internet que ofereixen informació sobre els preus d’habitatges concretats per zones i barris. “Cal fer una investigació pròpia”, segons afirma José Luis Suárez, expert immobiliari de l’Iese.

4. El preu del metre quadrat

Cal assessorar-se sobre les dades bàsiques. Una és el preu del metre quadrat a la zona on s’ubica l’habitatge, que determinarà en bona part el preu final.

PROS

És millor vendre que llogar

Només serà millor llogar un pis si s'obté un rendiment per sobre del 5% (en grans zones urbanes) i d'entre el 8% i el 10% en zones d'estiueig sobre el preu potencial de venda, segons Yaencontre.com. A més, els preus de lloguer estan caient. Això vol dir que si la rendibilitat del lloguer no és molt alta, la millor opció és la venda.

Les deduccions i l'IVA

El mercat està molt deprimit, però el retorn de la desgravació per compra en totes les rendes amb caràcter retroactiu evidencia la voluntat del govern de potenciar la demanda, segons el director general de Pisos.com, Miguel Ángel Alemany. La reducció de l'IVA pot ser un bon afegit per activar la demanda.

CONTRES

Millores fiscals

Els inversors estrangers no tornaran a comprar al mercat espanyol si no hi ha millores fiscals, com un temps de carència en el pagament d'impostos, deduccions en l'impost IBI, i fins i tot avantatges jurídics perquè els turistes o els compradors estrangers puguin instal·lar-se en habitatges que poden estar afectats per la llei de costes. Sense aquests incentius és difícil que la demanda s'interessi una altra vegada pel mercat espanyol.

Mantenir patrimoni

Una de les característiques diferenciadores respecte a altres països europeus és la importància que sempre s'ha donat a l'acumulació de patrimoni. Tenint en compte l'actual moment econòmic de preus baixos, val més la pena mantenir el que ja es té en comptes de malvendre.

stats