Anàlisi
Crònica 05/03/2011

Bones idees en un pla mal plantejat pel govern espanyol

Ivan Capdevila
2 min

Gestor mediambientalD' entrada ens hem de felicitar: per fi comencem a ser més europeus i a equiparar-nos a països com el Regne Unit, Alemanya o els Països Baixos, que ja fa temps que tenen la dependència energètica i les seves conseqüències econòmiques, ambientals i sociopolítiques en el centre del debat públic. La idea que cal retenir és que l'eficiència energètica és un eix central de la recuperació econòmica perquè ens permet blindar-nos de les pujades del petroli i del gas natural tot generant llocs de treball en lloc de transferir recursos a països tercers.

El pla presentat ahir parteix d'una base certa: per reduir l'impacte ambiental i econòmic del consum energètic és més eficaç i més barat millorar l'eficiència del consum que no pas instal·lar segons quines renovables. Tant és així, que el 2008 ja es va aprovar un pla d'estalvi, del qual el paquet aprovat ahir no és més que una intensificació, tot i que sorprèn que algunes d'aquestes mesures no s'haguessin inclòs ja en els programes anteriors.

Tant el pla Renove de pneumàtics com la certificació energètica obligatòria per a nous edificis no residencials de més de 400 kW instal·lats són idees interessants, igual que la renovació de l'enllumenat públic. Van en la bona direcció.

Pel que fa a la mesura de més impacte mediàtic, la reducció del límit màxim de velocitat de 120 km a 110 km, cal fer algun matís. El primer és que l'increment exponencial de consum està més relacionat amb les revolucions del motor que amb la velocitat. Per tant, mentre la majoria del parc mòbil espanyol disposi de 5 marxes la mesura té sentit; en el moment en què la gran majoria de cotxes en tingui 6 deixarà de tenir-ne. Això vol dir que el límit temporal aprovat (fins al juny) no té cap sentit. La variable ha de ser l'evolució del parc mòbil i no el preu del petroli.

Amb tot, ha quedat bastant clar aquests dies que les formes del govern espanyol no han estat les adients. En un estat compost com l'espanyol és necessari concertar les decisions amb les autonomies. Ara bé, la Generalitat, que també té el seu propi pla d'energia, hauria de plantejar-se intensificar les mesures, perquè el preu del petroli i de l'energia en general continuarà pujant. Aquesta és l'única certesa.

stats