CONFLICTE D'INTERESSOS
Crònica 04/04/2012

Borrell dimiteix com a president de l'Institut Universitari Europeu

Ara
2 min

ROMA.L'exministre socialista Josep Borrell deixarà el càrrec de president de l'Institut Universitari Europeu de Florència al juliol, quan acabi el curs acadèmic, com a conseqüència d'un conflicte d'interessos. La dimissió ha arribat després que transcendís que el fins ara director d'aquesta institució acadèmica cobra també com a membre del consell assessor internacional de l'empresa Abengoa, que es dedica al desenvolupament tecnològic sostenible en els sectors de l'energia i el medi ambient. Ha estat precisament el seu rol en aquesta organització el motiu que ha fet que un grup de l'Institut Universitari Europeu plantegés la possibilitat d'un conflicte d'interessos, tenint en compte el fet que la seva oferta acadèmica inclou estudis entorn del canvi climàtic, entre altres activitats.

Borrell, al capdavant del centre italià des del mes de gener del 2010, va manifestar ahir, en declaracions a l'agència Efe, que, malgrat que encara li queden dos anys per estar al capdavant de la institució, no té "cap problema" a abandonar-la abans d'hora, aquest estiu, independentment que el consell superior de l'Institut n'estudiï el cas. L'exministre va presentar ahir mateix la dimissió al consell superior, que ara haurà de decidir si l'accepta o no. Borrell va escriure una carta al consell superior de l'Institut, format pels representants de 19 països membres de la Unió Europea, per posar el seu càrrec a disposició després d'una informació del diari El País sobre el sou que percebia com a conseller independent de l'empresa Abengoa.

Segons van publicar ahir mitjans de Florència, Borrell no va declarar que percebia un sou com a conseller independent d'Abengoa, com estableixen que hauria d'haver fet els estatuts de l'Institut Universitari Europeu. A la carta, segons va publicar ahir el diari La Nazione , Josep Borrell reconeix que va cometre una "lleugeresa" en no haver comunicat que percebia diners d'Abengoa, però per distracció.

stats