REFORMA CONSTITUCIONAL
Crònica 02/09/2011

Bosch arrasa en nombre d'avals per al 20-N i escombra Ridao

Alfred Bosch va presentar ahir prop de 2.000 suports per ser el candidat republicà a les eleccions del 20-N. Tot un cop sobre la taula de la futura direcció del partit davant Joan Ridao, l'altre aspirant.

Oriol March
2 min
Bosch, al costat de Junqueras i Rovira, va presentar ahir els seus avals per ser candidat d'ERC a les eleccions espanyoles.

Barcelona.La futura direcció d'ERC va fer ahir una demostració de força. El seu candidat a cap de llista a les eleccions espanyoles del 20-N, Alfred Bosch, va presentar a la seu del partit 1.917 avals, recollits en tan sols dues setmanes. És per això que el futur president republicà, Oriol Junqueras, i la seva futura secretària general, Marta Rovira, van acompanyar Bosch amb un somriure de satisfacció d'orella a orella mentre ell registrava davant la sindicatura electoral del partit els avals recollits.

La xifra assolida pel candidat de la direcció a encapçalar la llista a Madrid és un fort cop per a l'altre aspirant, Joan Ridao, actual portaveu d'ERC al Congrés, que, segons apunten fonts del partit, no va presentar més d'un centenar d'avals, la pràctica totalitat dels quals, procedents del consell nacional republicà. Si es desglossen per percentatges els suports recollits per Bosch, el cop per a Ridao encara és més dur, perquè l'historiador i exportaveu de la plataforma Barcelona Decideix ha aconseguit l'aval del 25% de la militància -1.829 suports- i del 40% dels consellers nacionals, és a dir, un total de 88.

Mà estesa

Tot i la contundència de les dades, Junqueras va seguir estenent la mà a Ridao i va reiterar l'oferta que implica que el secretari general ocupi el número 2 de la llista en cas que perdi les primàries davant Bosch. "La nostra voluntat és que la llista combini renovació i experiència", va afirmar el futur president del partit, que tant en públic com en privat es va mostrar molt satisfet pel nombre d'avals recollits tenint en compte que només s'han tingut dues setmanes -i del mes d'agost- per sumar-los. "Són percentatges altíssims", va reiterar Junqueras.

El consell nacional republicà de dissabte establirà el reglament de les primàries entre Bosch i Ridao, que molt probablement se celebraran el 17 de setembre coincidint amb la data en què la militància votarà les candidatures de Junqueras i Rovira als màxims càrrecs del partit. Sobre la proposta de l'encara secretari general perquè Bosch encapçali la llista al Senat, el futur president republicà va indicar que per "responsabilitat i respecte", el deure de la direcció entrant és que sigui el portaveu de Barcelona Decideix qui ocupi el número 1 a les llistes al Congrés. Menys diplomàtic es va mostrar Jordi Portabella, president del grup municipal d'ERC, que al matí va titllar de "surrealista" la proposta de Ridao. "Cal una renovació per superar els mals resultats electorals, perquè continuar amb el mateix cicle com aquell qui res és un error", va considerar Portabella en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Projecte propi i orelles parades

La tria de Bosch per part de Junqueras també obeeix, en gran part, al seu perfil transversal -"Permet obrir-nos cap al món associatiu, sindical, a l'esfera dels emprenedors i al món independentista", va assegurar el futur líder republicà-, que hauria de permetre una millor entesa amb la resta de partits independentistes per tal de conformar un front nacional al Congrés. Una d'aquestes formacions, Solidaritat Catalana, li va proposar dimecres una coalició per afrontar junts la cita del 20-N amb la condició que els seus membres fessin servir exclusivament el català al Congrés. "Tenim les orelles parades per escoltar tothom, tot i que com a partit que té 80 anys, ERC es pot presentar per ella mateixa a les eleccions del 20-N", va indicar, diplomàtic, Junqueras.

stats