CANVIS EN LA POLÍTICA ITALIANA
Crònica 07/04/2012

Bossi deixa el lideratge de la Lliga Nord per un escàndol de corrupció

La política italiana viu un canvi de cicle. Umberto Bossi, històric fundador de la Lliga Nord i soci de govern clau per a Silvio Berlusconi, dimiteix del lideratge del seu partit, esquitxat per la corrupció.

Marta Bausells
3 min
Bossi en una imatge d'arxiu. El personalisme i l'excentricitat han marcat la carrera política del fundador de la Lliga Nord, ara implicat en un cas de corrupció.

BARCELONA.Després de l'enfonsament de Silvio Berlusconi, mesos enrere, l'espectre polític italià continua descomponent-se, aplanant el camí per al govern tecnocràtic de Mario Monti. Dijous va caure el que havia estat el principal aliat del propietari de Mediaset, el populista Umberto Bossi, en ple escàndol per presumpte finançament il·legal de la Lliga Nord, el partit que va fundar el 1991 i del qual havia estat secretari general des d'aleshores.

Bossi va dimitir de manera "irrevocable" del lideratge de la formació independentista i antiimmigració -actualment l'únic partit a l'oposició-, després d'una setmana d'informacions al voltant de la investigació al tresorer del partit, Francesco Belsito, per apropiació indeguda i estafa a l'estat. "Dimiteixo pel bé del moviment i dels militants. La prioritat és el bé de la Lliga i seguir amb la batalla" són les paraules amb què Bossi, que mantindrà el càrrec honorífic de president, es va acomiadar dijous de la cúpula del partit a la seva seu milanesa, en la reunió per triar un nou tresorer.

Si bé ja es preveia que la caiguda de Berlusconi, el novembre del 2011, precipitaria la de Bossi, el fet concret que n'ha desencadenat la renúncia ha estat la investigació judicial oberta contra els comptes de la Lliga, i més concretament la filtració als mitjans dijous d'unes escoltes telefòniques en què es parla d'unes quantitats de diner "negre" que Bossi hauria donat fa temps a la formació i que la investigació creu que poden tenir diversos orígens, des de comissions il·legals fins a corrupció.

'The family' abans que la política

Tot i que cap membre de la família de Bossi apareix en la investigació -a càrrec de les fiscalies de Milà, Reggio de Calàbria i Nàpols-, el fins ara secretari general també s'ha vist esquitxat per les acusacions. Segons els magistrats, Belsito -que va dimitir dimarts- hauria fet servir els fons del partit per finançar diverses operacions il·lícites a l'estranger. A més també s'haurien destinat a la remodelació de la vil·la de Bossi i per a viatges, cotxes de luxe, estudis universitaris i advocats dels seus fills. Tot plegat constaria en una carpeta anomenada The family que es va trobar a la caixa forta de l'extresorer al Palau del Congrés de Roma.

Les acusacions contra Bossi són especialment incòmodes si es té en compte que el polític va fer bandera de les crítiques ferotges contra els corruptes -especialment els del "mandrós Sud", als quals acusava d'endur-se la riquesa del nord d'Itàlia- durant les dues dècades en què va estar al capdavant del partit. La seva personalitat pintoresca, marcada per les excentricitats -era conegut pels seus cigars, les seves samarretes de tirants blanques i frases provocatives com "Nosaltres, els de la Lliga, la tenim dura"- va ajudar-lo a aconseguir un ascens meteòric per a la formació independentista, que va passar del 3% dels vots a principis dels anys 90 a més del 12% vint anys després.

En una ocasió, Bossi va descriure la Unió Europea com un niu de banquers comunistes i francmaçons. Malgrat la seva retòrica, el pragmatisme el va dur a formar govern amb el Poble de la Llibertat (PdL) de Berlusconi i altres partits de dretes que li donaven suport. La Lliga, tant o més personalista que el PdL, va ser l'aliat clau de Berlusconi en tres governs de coalició. L'últim, el que va acabar amb la sortida del govern del magnat -el mateix Bossi, ministre de Reformes per al Federalisme durant l'última legislatura, li va aconsellar retirar-se per donar pas a l'executiu tecnòcrata.

Des que el 2004 va patir un ictus, Bossi havia mantingut el seu paper de líder però prenia les decisions juntament amb el que la premsa italiana anomena el "cercle màgic", un grup reduït de persones de confiança que alhora s'encarregaven d'expulsar els crítics. Als 71 anys, la seva salut és visiblement dèbil.

La Lliga, a la deriva

La marxa del seu líder indiscutible deixa la Lliga Nord -que no ha canviat de nom, de líder ni de símbol des que es va fundar- més feble que mai. Fins al pròxim congrés de la formació, que probablement se celebrarà a la tardor, el partit ha quedat en mans d'un triumvirat provisional. Mentrestant, els últims mesos els membres del cercle pròxim a Bossi s'han afanyat, no sense lluites internes furibundes, a agafar les regnes. Un d'ells, l'exministre de l'Interior Roberto Maroni, és el que sona amb més força per succeir-lo. El futur de la Lliga, però, és una incògnita, en la línia de la incertesa que envolta la política italiana.

stats