BANC SANTANDER
Crònica 18/06/2011

Botín surt en defensa d'Alfredo Sáenz

El president del Santander va renovar la seva confiança en el seu número dos, i va mantenir el seu mutisme sobre la denúncia de la Fiscalia Anticorrupció, que acusa de frau fiscal la seva família.

Miquel Codolar
2 min
La junta d'accionistes va aprovar els comptes de l'entitat, que el 2010 va guanyar 8.181 milions d'euros i 400 milions en accions per incentius als treballadors.

Santander."Ja sap que jo no comento temes judicials". Aquest va ser l'únic comentari que va fer ahir el president del Banco Santander, Emilio Botín, en relació amb la denúncia de la Fiscalia Anticorrupció, que acusa de frau fiscal dotze membres de la seva família, que han pagat 200 milions d'euros per regularitzar la seva situació. Botín estava visiblement molest per les preguntes de diversos accionistes relacionades amb aquesta qüestió.

L'accionista Antonio Panea va preguntar amb ironia sobre "la interlocutòria [en castellà auto ] coneguda ahir, que no és precisament un Ferrari", al·ludint al patrocini de la Fórmula 1. Botín no va esperar que acabés. "Vostè és molt mal educat i no té ni idea del dret de societats", li va etzibar. Panea li va respondre que, si no li agradava el que li deia, no el deixés entrar i li va recordar que hi havia vint indignats a fora. Botín li va retirar la paraula i es va produir un fort aplaudiment.

Els primers accionistes que van intervenir van criticar una altra decisió polèmica, la renovació del càrrec al conseller delegat Alfredo Sáenz, condemnat a tres mesos de presó i inhabilitació pel Tribunal Suprem. Un dels que va preguntar per aquesta qüestió va demanar a Botín que es calmés i li va recordar que els accionistes poden preguntar el que vulguin. Botín va defensar Sáenz com "el millor conseller de la banca" i va insistir que va informar en tot moment al consell, que va decidir no expulsar-lo.

'Indignats'

A la porta del palau d'exposicions de Santander, on se celebrava la junta, hi havia una vintena de persones del moviment del 15-M que criticaven Botín amb pancartes, xiulets i crits. Però no tots eren a fora. Dos dels accionistes es van erigir com a portaveus del moviment i van denunciar la falta d'ètica de l'entitat. Gonzalo Gordillo va assegurar que "no es pot continuar pensant que el sistema econòmic actual seguirà per sempre més" i, per això, va convidar tots els membres de la junta a unir-se a les assemblees per decidir el futur de l'entitat. Va manifestar que hi ha dues possibilitats: seguir vinculats al "putrefacte sistema fins a l'extinció o avançar tots junts". Botín va respondre als indignats que, durant el 2010, el banc ha invertit 105 milions en educació, ha donat 14.500 beques i, a través del portal Universia, ha facilitat el primer lloc de treball a 176.432 universitaris.

Sortir de la crisi

Botín considera que l'economia internacional s'està recuperant i a Espanya s'han fet "passos importants", durant el 2010, per recuperar la confiança dels mercats internacionals. Va dir que "la posada en marxa de reformes estructurals està aconseguint mantenir-nos separats de la resta de països perifèrics", però "cal seguir treballant" per retallar la distància amb els països que estan "en franca recuperació".

Això sí, va reclamar que es completi la reestructuració del sistema financer "amb rapidesa", pel que fa a la recapitalització d'algunes entitats, i la seva sortida a borsa, per assegurar la seva rendibilitat. Botín, amb el seu to enèrgic habitual, es va mostrar confiat que "Espanya sortirà de la crisi com ha fet sempre en moments difícils" i la recepta són "reformes, treball i confiança".

stats