EL SALÓ CONSTRUMAT
Crònica 20/05/2011

El Brasil es ven com Eldorado de la inversió en infraestructures

El Brasil invertirà 900.000 milions d'euros en infraestructures fins al 2022. És el reflex de la gran transformació que viu el país, que ha vingut a Construmat per captar empreses espanyoles.

Ignasi Pujol
2 min
Front marítim de Rio de Janeiro, ciutat que acollirà els Jocs Olímpics de l'any 2016.

Barcelona.La internacionalització és un dels eixos fonamentals de l'edició del saló Construmat d'aquest any. I ho és perquè s'ha convertit pràcticament en l'únic salvavides de les empreses de la construcció. Primer va arribar la crisi immobiliària, més tard les retallades pressupostàries en infraestructures i després de les eleccions del 22-M s'espera que sigui el moment de nous ajustos, potser l'argument definitiu que obligarà les empreses a pensar en nous mercats.

Si dimarts va ser la delegació xinesa la que va exposar al saló les grans oportunitats d'inversió al gegant asiàtic, ahir va ser el torn del Brasil, el país que la Fira de Barcelona va convidar al Construmat d'enguany, que acaba demà. De fet, es preveu que aviat es tanqui un acord per organitzar un Construmat al Brasil l'any vinent, tal com ja s'ha acordat amb la Xina.

El Brasil, que ja és la setena economia mundial, està immers en un procés de transformació urbanística pel gran creixement econòmic i perquè acull dos esdeveniments de primer nivell: el Mundial de Futbol del 2014 i els Jocs Olímpics del 2016. Aquests dos esdeveniments absorbiran una inversió en infraestructures i equipaments (estadis, hotels...) de 43.000 milions d'euros.

Fins al 2022 es preveu una inversió en infraestructures al Brasil de 900.000 milions d'euros. Es calcula que en cinc anys es crearan cinc milions de llocs de treball pel Mundial i els Jocs. Una de les actuacions més importants dels pròxims anys serà el tren d'alta velocitat entre São Paulo i Rio de Janeiro, valorat en 15.000 milions d'euros.

Presència catalana

Ja hi ha almenys tres empreses de capital català que s'han implantat últimament al Brasil: Comsa Emte, Copisa i Copcisa.

A més de l'AVE, està projectada l'ampliació de la xarxa de carreteres i aeroports. Les millores en el metro de Rio i Sao Paulo són altres dels estendards de la modernització del Brasil, un país de 191 milions d'habitants que el 2010 va registrar un creixement del producte interior brut (PIB) del 7,5% i aquest any espera créixer un 4,16%. També es preveu la construcció d'un milió d'habitatges per a les classes desfavorides a través del programa Minha casa, minha vida .

stats