JUDICI A OSLO
Crònica 17/04/2012

Breivik al·lega defensa pròpia

Mark Lewis
2 min
UN GEST DESAFIANT Després de treure-li les manilles, l'acusat es va picar el pit amb el puny dret i el va estendre davant el tribunal que el jutja. El gest significa, segons va descriure en el seu manifest de 1.500 pàgines, "la força, l'honor i el desafiament als tirans marxistes d'Europa". A continuació va donar la mà als psiquiatres que l'han examinat.

THE NEW YORK TIMES / OSLOTan desafiant com impassible i fins i tot uns moments entre llàgrimes, Anders Behring Breivik, l'autor confés de la pitjor matança a Noruega en temps de pau, va iniciar ahir el seu judici per l'assassinat de 77 persones en uns atemptats a Oslo i en un tiroteig indiscriminat contra un campament a l'illa d'Utoya. El xenòfob i islamofòbic va al·legar que havia actuat en legítima defensa durant la massacre i va rebutjar les competències del jurat per processar-lo.

El judici ha obligat els noruecs a parar i a tornar a enfrontar-se a l'episodi de violència que va sacsejar el 22 de juliol una societat tan ben ordenada com l'escandinava, malgrat que molts volen girar full definitivament. La fiscalia va tornar a difondre les imatges de les càmeres de seguretat durant les explosions al centre d'Oslo i les trucades telefòniques de víctimes del tiroteig a l'illa d'Utoya, on la policia va trigar més d'una hora a arribar.

Com a prova remarcable, la fiscalia va mostrar que el terrorista va suggerir que volia entregar-se en dues trucades a la policia, però que va continuar matant perquè ningú li va parar els peus. 41 de les 77 víctimes van ser assassinades després de la primera trucada, va explicar la fiscalia.

Les proves van mostrar altre cop el pànic dels joves a l'illa, que suplicaven ajuda perquè els salvessin. Es va reproduir una trucada de Renate Tarnes, una supervivent de 19 anys: "Està venint, està venint, sisplau... [se sent una ràfega de trets]". "Com per a tothom aquí a Noruega, ha estat difícil escoltar la gravació de la noia i veure les explosions a Oslo", va dir Sveih Holden, un dels fiscals que porta el cas, després que acabés la primera jornada del procés. Però va afegir: "Creiem que ens aporta una informació important sobre els seus actes".

Ibrahim Abdille, de 17 anys i que va sobreviure a la massacre amagant-se sota una pila de cossos, va dir ahir: "La majoria dels familiars no volen escoltar ni seguir aquest cas. Però al mateix temps serà molt difícil evitar-lo".

Breivik ha admès en diverses ocasions que és l'únic autor dels atacs, en què van morir 8 persones a Oslo i 69 en la trobada de les joventuts laboristes a Utoya. Un dels advocats dels joves del partit, Frode Elgesen, va dir que en el moment dels assassinats "la majoria de la gent va sentir que tenia algun tipus de relació amb el que havia passat: o bé coneixien algú que havia mort o bé havien perdut algú". I va afegir: "Això s'ha atenuat amb el temps. La gent encara està xocada, però no crec que hàgim canviat. Ha estat una experiència molt traumàtica, però el més important és que ho hem superat".

Quan el tribunal doni avui el torn de paraula per primera vegada a Breivik, està previst que voldrà llegir un comunicat de mitja hora. "Serà la prova més important presentada durant el procés per deliberar si està boig o no", va explicar ahir el seu advocat, Geri Lippestad.

El polèmic dret a la defensa

"Entenem que les víctimes no volen que aquest procés es converteixi en un tribuna, entenem que serà difícil per a les famílies -va afegir l'advocat-. Però ell té el dret com a acusat en la llei noruega d'adreçar-se a la sala, com també preveuen els drets humans".

stats