JUDICI A NORUEGA
Crònica 19/04/2012

Breivik manté que només vol l'absolució o la pena de mort

Mark Lewis / David Jolly
2 min
Anders Breivik acompanyat del seu advocat ahir a Oslo en la tercera jornada del seu judici.

THE NEW YORK TIMES / OSLOAnders Behring Breivik, l'autoproclamat militant antiislàmic jutjat aquests dies per l'assassinat de 77 persones al juliol a Noruega, va afrontar ahir, en el tercer dia del procés, un interrogatori dels fiscals sobre el misteriós grup d'extrema dreta que afirma haver fundat. Visiblement incòmode, Breivik suava i parlava amb evasives a l'hora de respondre a preguntes sobre aquesta presumpta xarxa -que ell anomena Cavallers Templers-, que els fiscals volen demostrar que és inventada.

Breivik va explicar que la suposada xarxa s'havia reunit a Londres el 2002, i també va al·legar que s'havia fet passar per treballador de l'Unicef per entrar a Libèria a reunir-se amb un "nacionalista serbi". No obstant això, es va negar a parlar dels detalls d'aquests viatges. "Heu triat una estratègia de deslegitimació per treure'm credibilitat. No vull fer aquesta estratègia més fàcil", va dir.

La pena de presó seria "patètica"

Breivik va afirmar que, segons ell, només hi pot haver dos resultats "justos" per al seu judici: o l'absolució o la pena de mort. Segons ell, una pena de presó llarga seria "un càstig patètic". Advocats tant de la fiscalia com de la defensa consideren clau la determinació de la salut mental de Breivik. Si finalment el tribunal el considera mentalment sa i penalment responsable, s'enfronta a una pena de 21 anys de presó prorrogables. Si no, s'enfronta a una detenció indefinida en un hospital psiquiàtric. S'espera que el judici duri fins a 10 setmanes i que la declaració de Breivik s'acabi demà.

En la jornada d'ahir, després d'entrar a la sala amb la mateixa salutació que els dies anteriors, l'autor confés de la massacre del 22 de juliol -en què va matar 69 persones a l'illa d'Utoya i vuit més en un atac amb cotxe bomba a Oslo-, va retorçar-se i esbufegar mentre el fiscal llegia parts del seu manifest de 1.500 pàgines -que va enviar a contactes d'arreu d'Europa just abans d'accionar la bomba a Oslo-, i va ser forçat a admetre que estava mal escrit. Segons un dels fiscals, Inga Bejer Engh, que va citar parts del manifest, Breivik va escriure el següent sobre els Cavallers Templers: "Han fet una exploració i una revisió dels antecedents per assegurar-se que jo tenia el calibre desitjat. Estaven considerant diversos centenars d'individus de tot Europa per a un curs d'entrenament".

Davant diverses incongruències del text, Breivik va dir al fiscal: "Abans que continuï, espero que es burli menys de mi i es concentri més en el cas". Segons David Canter, professor de psicologia a la Universitat de Huddersfield, a Anglaterra, "ningú no sap" com aguantarà la tensió d'un judici de 10 setmanes. "Però crec que ha construït una narrativa heroica per a ell mateix -afegeix Canter- que fa que s'hagi convençut que està en una missió que tirarà endavant".

stats