La Dimissió
Crònica 23/01/2011

Brian Cowen ho deixa

2 min
Laborista, Estrangers

El primer ministre d'Irlanda, Brian Cowen, va anunciar ahir la dimissió com a president del Fianna Fáil, el Partit Laborista. Tot i això, va mantenir la intenció de continuar al capdavant de l'executiu, que lidera la seva formació en coalició amb el Partit Verd. La decisió de Cowen, molt qüestionat per dirigents del seu propi partit i amb uns nivells de popularitat molt baixos per la gestió de la crisi financera, arriba al final d'una setmana convulsa en la vida política irlandesa. La dimissió del ministre d'Afers Estrangers, Michael Martin, després de no poder desbancar Cowen del liderat del Fianna Fáil, va precipitar la dimissió de cinc ministres més. El mateix Martin va promoure una qüestió de confiança que el primer ministre va superar dilluns. Dijous, el taoiseach (primer ministre en gaèlic) va convocar eleccions parlamentàries anticipades per al proper 11 de març.

Cowen haurà de fer front la setmana que ve a una moció de censura que ha presentat el Partit Laborista, un dels grups polítics a l'oposició. Tot i la dimissió al capdavant del partit, el taoiseach està convençut que aconseguirà superar aquesta prova amb el suport dels companys de partit i els socis de coalició. "La majoria parlamentària a la cambra serà posada a prova", va explicar Cowen durant la roda de premsa en un hotel de Dublín. "Penso que guanyarem aquesta votació", va afegir. Però el partit Fine Gael, de centre-dreta, va assegurar que donarà suport a la moció de censura si no es dissol el Parlament. El líder d'aquest partit, Enda Kenny, va criticar la decisió de Cowen de continuar com a taoiseach i la va titllar de contradictòria. Precisament els últims sondejos d'opinió donen avantatge a una possible coalició entre el Fine Gael i el Partit Laborista.

Les pressions de militants i ministres al govern per demanar un canvi de lideratge al Fianna Fáil han portat finalment a la dimissió de Brian Cowen, que dirigia el partit des del 2008. Cowen deixa en una situació crítica una formació que ha dominat la vida política irlandesa. El Fianna Fáil té previst la setmana que ve triar successor i ja ha obert el termini per presentar-hi candidatures. Entre els dirigents més ben posicionats hi ha el fins ara ministre d'Afers Estrangers Micheal Martin, que va impulsar la qüestió de confiança contra Cowen. També aspira a liderar el partit el ministre de Finances Brian Lenihan.

stats