CRISI DE L'EURO
Crònica 25/01/2012

Brussel·les adverteix a Espanya que ha de seguir el pla d'ajust

Espanya no tindrà més remei que rebaixar el dèficit, tal com va pactar amb Brussel·les. La Comissió Europea va advertir ahir que les previsions de creixement negatives no són excusa per no complir.

Laia Forès
2 min

BRUSSEL·LESNi treva, ni pròrroga, ni moratòria. Brussel·les no vol cedir ni un mil·límetre en els objectius pactats amb Espanya per reduir el dèficit fins al 4,4% del PIB aquest any. Tot i que les previsions per a l'economia espanyola dibuixen un futur més negre del que s'havia calculat quan es van negociar els objectius, la Comissió Europea es va mostrar ahir inflexible davant la possibilitat de reduir-los o d'oferir una pròrroga a Espanya. El comissari d'Economia, Olli Rehn, va insistir que és "essencial" que es corregeixi la desviació sense cap excepció, atès que una flexibilització de la disciplina fiscal es traduiria en més desconfiança dels mercats.

El Tresor col·loca 2.506 milions

El mateix president espanyol, Mariano Rajoy, des de Portugal, es va comprometre amb l'objectiu de dèficit. "Espanya complirà els objectius de dèficit que es marquin al programa d'estabilitat i avui són del 4,4%, i Espanya complirà aquest objectiu", va dir Rajoy. També el ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va comprometre davant els seus homòlegs europeus, reunits ahir a Brussel·les, a complir amb els objectius marcats. "El compromís es manté, de moment no és a l'agenda" demanar una pròrroga o una flexibilització, va assegurar.

La fita de reduir el dèficit fins al 4,4% sembla poc realista si es té en compte que el 2011 ja es va incomplir l'objectiu: es va registrar un 8% de dèficit en comptes del 6% pactat amb Brussel·les. "És molt important que Espanya s'atengui als objectius i asseguri que es compleixen", va insistir ahir el comissari europeu. Fonts comunitàries consideren que les mesures anunciades fins ara pel govern espanyol són insuficients i esperen que en un termini d'un o dos mesos l'executiu de Mariano Rajoy presenti el gruix de les mesures d'austeritat i reformes estructurals, entre les quals hi ha la reforma laboral. Les mesures del nou govern, segons les mateixes fonts, serviran només per reduir un 1,5% el dèficit, molt lluny de la retallada que necessita fer Espanya si vol respectar els acords amb la Comissió.

Però, al marge de les previsions, el Tresor espanyol va vendre ahir 2.506 milions d'euros en lletres que vencen d'aquí tres i sis mesos. Per sisena vegada consecutiva, l'Estat va aconseguir pagar uns interessos inferiors i, al mateix temps, vendre el màxim de deute que tenia previst. La demanda de les entitats va superar àmpliament l'esperat.

stats